Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 22. 10:31

Havi egymillió példányban fogy a Windows XP Media Center

[News.com/HWSW] Az amerikai fogyasztók az elmúlt hónapban több Media Centert futtató számíógépet vásároltak, mint Windows XP-s rendszert -- mondta el a Mix 06 konferencián tartott beszédében Joe Belfiore, a Microsoft Windows eHome részleg vezetője, mielőtt demonstrálta volna a jövőre megjelenő Windows Vista multimédiás képességeit. A cég prognózisa szerint a Media Center eladásai március végére elérik a 10 millió darabot.

[News.com/HWSW] Az amerikai fogyasztók az elmúlt hónapban több Media Centert futtató számíógépet vásároltak, mint Windows XP-s rendszert -- mondta el a Mix '06 konferencián tartott beszédében Joe Belfiore, a Microsoft Windows eHome részleg vezetője, mielőtt demonstrálta volna a jövőre megjelenő Windows Vista multimédiás képességeit. A cég prognózisa szerint a Media Center eladásai március végére elérik a 10 millió darabot.

Felfutó eladások

A kifejezetten szórakoztatásra kifejlesztett Windows Media Center operációs rendszer eladásai kezdetben csak lassan indultak be, azonban ahogy a Microsoft évről évre új változatot adott ki fejlettebb képességekkel, és hogy a Media Center PC-k egyre olcsóbbak lettek, a fogyasztók láthatóan egyre inkább megkedvelték őket. Bill Gates tavaly decemberben elmondta, a Windows-eladások 40 százalékát már a Media Center teszi ki, Belfiore a legfrissebb piaci adatokra hivatkozva tegnap már azt közölte, hogy a Media Center 59 százalékos részesedéssel bír a Windows-forgalomból. Belfiore a Mix '06 közönségének elmondta, hogy ma már havonta egymillió Media Center operációs rendszerrel szerelt PC fogy.

Hamarosan kipróbálható

A Windows XP-ből a Microsoft külön Media Center változatot hozott forgalomba, a Vista esetében azonban az otthoni felhasználóknak szánt Home -- valamint a minden létező újdonságot tartalmazó Ultimate -- változat fogja tartalmazni a multimédiás és szórakoztató képességeket. Ez azzal az előnnyel jár, hogy azok is használhatják ezeket a lehetőségeket, akik a Windows XP Media Centerhez Editionhöz nem férhettek hozzá, mert nem létezett belőle lokalizált változat, ez volt a helyzet Magyarországon is. A Vistában már támogatni fogják a nagyfelbontású (HD) adásokat, illetve szoros integrációt alakítanak ki az Xbox 360 konzollal.

A Media Center PC-k szerves része a távirányító, amely segítségével a média-alkalmazásokat ugyanúgy lehet vezérelni, mintha egy tévét vagy egy videót használnánk. Belfiore bemutatta, hogy a Vistában bemutatkozó Windows Presentation Foundation technológia hogyan teszi lehetővé a távirányító alkalmazását akármelyik tetszőleges alkalmazásban, így akár kedvenc játékainkat is irányíthatjuk a karosszékben ülve, miközben annak képe a tévén jelenik meg.

A Windows Vista otthoni változatának képességeit bemutató előzetes kiadás (Community Technology Preview) a Microsoft ígérete szerint a következő negyedévben jelenik meg. Ha hihetünk a híreknek, az a verzió már minden képességet és szolgáltatást tartalmazni fog, amelyet a végleges változatba szánnak a fejlesztők, ezt követően már csak a hibajavítások és a kód finomhangolása következik, hogy novemberre elkészülhessen a Vista. A piaci premiert azonban 2006 végéről 2007 elejére halaszotta a cég.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.