Szerző: Bizó Dániel

2006. március 20. 11:44

Az Intel gyengélkedése az AMD-t is magával ránthatja

[CNET/Reuters/BusinessWeek/Forbes] Megzuhant az AMD papírjainak árfolyama múlt héten, miután a Wall Street több elemzőcége csökkentette a processzorgyártó rövid távú kilátásait. Az árfolyam azóta valamennyire stabilizálódott ugyan, de nem erősödött vissza, és a hétfői nyitásnál közel 7,3 százalékkal zárt alacsonyabban pénteken.

[CNET/Reuters/BusinessWeek/Forbes] Megzuhant az AMD papírjainak árfolyama múlt héten, miután a Wall Street több elemzőcége csökkentette a processzorgyártó rövid távú kilátásait. Az árfolyam azóta valamennyire stabilizálódott ugyan, de nem erősödött vissza, és a hétfői nyitásnál közel 7,3 százalékkal zárt alacsonyabban pénteken.

Drága háború

A ThinkEquity saját forrásaira hivatkozva azt állítja, az Intel árháborúra készül, hogy piaci részesedést szerezzen vissza, vagy megállítsa a további térvesztést, az elemzőcég ezért vételről eladásra minősítette vissza az AMD részvényeit, valamint 380 millió dollárral 5,47 milliárdra csökkentette a vállalat éves forgalmi előrejelzését, a várt nyereséget pedig 20 százalékkal mérsékelte, amely azonban így is három és félszer haladná meg a tavalyit.

Visszaeséstől tart a Punk, Ziegel & Co. is. Jelentésében a cég elemzője azt írja, az AMD teljesítményére a következő hónapokban fokozott veszélyt jelent a szezonalitással járó alacsony kereslet, valamint az Intel készleteinek emelkedése az alsó kategóriás asztali gépek szegmensében. Az 5 százalékkal lefelé módosított éves forgalmi előrejelzés így megegyezik a ThinkEquity várakozásaival, a 9 százalékkal csökkentett nyereség-előrejelzés azonban jelentősen, több mint 12 százalékkal optimistább, és meghaladja a 750 millió dollárt.

Mindkét pénzügyi tanácsadó úgy látja ugyanakkor, az árháború az olcsóbb gépek piacán érintheti érzékenyen az AMD-t, míg a felsőbb szegmensekben és a szerverek terén ez nem fogja megállítani vagy lelassítani a cég előrenyomulását. Erre hivatkozva más minősítő intézetek akár vételen is tartották a papírjait.

A Caris & Co. szerint az Intel addig nem lesz képes érdemben válaszolni az AMD Opteron kihívására, míg közvetkező generációs chipjei nagy tömegben hozzáférhetőek nem lesznek. Ez pedig 2007 első feléig nem fog megtörténni -- vélik az elemzők. A Caris úgy becsüli, az Intel forgalmának 30-40 százaléka, profitjának pedig nagyjából fele származik a szerverpiacról, míg az AMD-nél ezek a mutatók 40-50, és 50 százalékra rúghatnak.

Billegő csónak

Az Intel március harmadikán évek óta nem látott nagyságban csökkentette negyedéves forgalmi kilátásait, a vártnál gyengébb keresletet valamint a piaci részesedés csökkenését okolva a gyenge teljesítményért. A börze úgy ítélte, hogy ekkora csökkenést az AMD térnyerése nem okozhat, ezért a keresletnek kell a vártnál jobban mérséklődnie.

Az AMD árfolyama így szintén süllyedésbe kezdett, és a múlt heti esetleges árháború hírével együttesen immár több mint 17 százalékkal esett a hónap eleje óta. A vállalat papírjainak teljesítménye azonban így is rendkívül erőteljes, körülbelül 120 százalékkal állnak magasabban, mint egy évvel ezelőtt, míg az Intel részvényei 14-15 százalékot olvadtak ugyanezen időszak alatt.

Az AMD és az Intel papírjainak éves teljesítménye; forrás: Yahoo!
Az AMD (kék) és az Intel (piros) papírjainak éves teljesítménye; forrás: Yahoo!

Az AMD papírjai sokkal nagyobb fluktuációt mutatnak, ahogyan a spekulatív tőke mozgatja azokat. Az utóbbi idők pozitív várakozásai felfűtötték a nyomott árfolyamot, a esetleges kockázatokra azonban láthatóan rendkívül érzékeny a börze. A piac még mindig óvatosan kezeli a vállalat szereplését, fenntartásokkal viseltetve a annak stabilitása felé.

Az elmúlt 2 év ragyogó teljesítménye ellenére még mindig sokan a visszaeséstől, az Intel megerősödésétől tartanak, amire a két vállalat történelme során számtalan példa rámutat. Legutóbb az ezredfordulós aranyéveket követően zuhant mélységekbe az AMD, és hatalmas veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni. Sok elemző azonban úgy látja, a kisebb processzorgyártó helyzete megváltozott, és az Intel új generációs mikroarchitektúrájával is képes lesz a piacon felvenni a versenyt, ezért továbbra is vételen tartja papírjainak besorolását.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 03:56

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.