Szerző: Ady Krisztián

2006. március 16. 11:10

Windows XP az inteles Mac-eken: úton a közel 14 ezer dolláros jutalom

Közel 14 ezer dollár, pontosabban 13 854 dollár lett a jutalma egy Narf becenevű ügyeskedőnek, akinek sikerült végül elindítania a Windows XP-t az inteles Macintosh számítógépeken. A Windows XP telepítését bemutató videó alig egy nappal azt követően jelent meg, hogy a Microsoft bejelentette, a Vista sem lesz képes az EFI-n (extensible firmware interface) keresztül betöltődni, így elmeletileg a legújabb Microsoft operációs rendszer sem indulhat el az inteles Apple Macintosh számítógépeken. Az EFI a régi BIOS-t váltja fel.

[HWSW] Közel 14 ezer dollár, pontosabban 13 854 dollár lett a jutalma egy Narf becenevű ügyeskedőnek, akinek sikerült végül elindítania a Windows XP-t az inteles Macintosh számítógépeken. A Windows XP telepítését bemutató videó alig egy nappal azt követően jelent meg, hogy a Microsoft bejelentette, a Vista sem lesz képes az EFI-n (extensible firmware interface) keresztül betöltődni, így elmeletileg a legújabb Microsoft operációs rendszer sem indulhat el az inteles Apple Macintosh számítógépeken. Az EFI a régi BIOS-t váltja fel.

Colin február közepén indította el a versenyt, pontosan 100 dollárt ajánlva fel annak, aki először talál megoldást arra, hogy a Mac OS X a Windows XP is elindítható legyen az Intel processzorral szerelt MacBook Pro és iMac számítógépeken. A közzétett számlára sokan mások is átutaltak kisebb-nagyobb összegeket, így a számla egyenlege pár hét alatt közel 14 ezer dollár lett. A csábítóan nagy összeg pedig villámgyors megoldást szült: Narf megoldását tegnap ellenőrizte Colin, és a csekk már úton is van a győzteshez, illetve a mögötte álló csoporthoz.

Narf megoldásával az összes inteles számítógépre, a 17 és 20 hüvelykes iMac-ek mellett a MacBook Pro noteszgépre és a Mac minire is fel lehet tenni a Mac OS X mellé a Windows XP operációs rendszert -- és vélhetőleg novemberi megjelenését követően a Vistát is --, majd a számítógép indulását követően kiválaszthatjuk, melyik rendszert szeretnénk használni. A megoldás pontos leírása hamarosan felkerül Colin weboldalára is. A duál bootolási lehetőség sokak számára vonzóvá teheti a MacBook Pro noteszgépet, hiszen így olyan alkalmazásokat is használhatnak -- teljes pompájukban, kifogástalan sebességgel -- a Mac-re feltelepített Windows XP alatt, melyek csak Windows alá léteznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról