Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 16. 10:28

Tanácsokat ad a gépünk bővítéséhez a Windows Vista

[News.com/HWSW] Bizonyára sokan tartanak attól, hogy számítógépük nem elég erős a Microsoft következő generációs asztali operációs rendszerének, a Windows Vistának a futtatására. A redmondi cég ezért olyan alkalmazásokat épít a szoftverbe, amelyek egyrészt kiértékelik a PC képességeit, másrészt pedig tanácsokat is adnak a tulajdonosának, mely alkatrészeket cserélje ki annak érdekében, hogy a Vista a lehető legjobban fusson.

[News.com/HWSW] Bizonyára sokan tartanak attól, hogy számítógépük nem elég erős a Microsoft következő generációs asztali operációs rendszerének, a Windows Vistának a futtatására. A redmondi cég ezért olyan alkalmazásokat épít a szoftverbe, amelyek egyrészt kiértékelik a PC képességeit, másrészt pedig tanácsokat is adnak a tulajdonosának, mely alkatrészeket cserélje ki annak érdekében, hogy a Vista a lehető legjobban fusson.

Lepontozzák a gépet

A "Windows Performace Rating" sorra veszi a számítógép alkatrészeit, beleértve a processzort, a grafikus kártyát, a merevlemezt, a memóriát és a többi komponenst és meghatároz egy 1 és 5 közé eső pontszámot, amely megmutatja, a gép mennyire alkalmas a Vista futtatására. A Microsoft szerint ez segít a felhasználóknak abban, hogy megbecsüljék számítógépük képességeit, illetve eldöntsék, mely szoftverektől várhatnak gyors futást.

A Windows Performane Rating szolgáltatás leginkább a vásárlás előtt lehet a kereskető és a potenciális vevő segítségére, mivel így még a PC megvétele előtt eldönthető, az adott gép milyen feladatokra lesz vagy lehet alkalmas, illetve az eladó is jobban megvilágíthatja az egyes konfigurációk közötti különbséget. Ez eddig igen nehéz feladat volt abban az esetben, ha a vevő semmit sem tudott a számítógépekről, hiszen egy átlagember számára nem sokat mondanak az olyan szakkifejezések, mint a DirectX, a dual channel, a kétmagos processzor vagy a pixel shader.

A számítógépgyártók számára azért lehet hasznos a Windows Performance Rating, mert így pontosan a Vista igényeihez igazodó konfigurációkat alakíthatnak ki, illetve könnyebben pozícionálhatják a termékeiket a piacon attól függően, hogy azok milyen eredményt érnek el a Windows Performance Rating alkalmazásban. A Microsoft egyelőre nem adott ki információkat azzal kapcsolatban, a program pontosan mi alapján adja a pontszámokat, a cég állítása szerint folyamatosan dolgoznak a metodológián, így még a Vista jelenlegi előzetesében található változat is különbözhet a véglegestől.

Tanácsok a továbbfejlesztéshez

A Microsoft emellett készít egy másik alkalmazást, a Windows Upgrade Advisort, amely tanácsokat ad a felhasználónak arra nézve, mely komponenseket kell fejlesztenie ahhoz, hogy a Vista jobban fusson a gépén. Dave Block, a Vistáért felelős senior termékmenedzser szerint a teljesítmény növelése legegyszerűbben a memória bővítésével és a grafikus kártya cseréjével érhető el.

Noha a Vista az idén ősszel várható, a Microsoft egyelőre nem sokat árult el az operációs rendszer hardverkövetelményeivel kapcsolatban, ami részben érthető is, hiszen a szoftver fejlesztői jelenleg végzik a kódon a végső simításokat és optimalizálásokat, amelyek segítségével látványos gyorsulás érhető el. A redmondiak szerint a Vista futtatásához nem csak erős grafikus kártyára van szükség, az operációs rendszer olyan gépeken nyújtja a legjobb felhasználói élményt, amelyek 64 bites processzorral, legalább 1 gigabájt memóriával és percenként 7200-at pörgő, 8 megabájt gyorsítórárral ellátott Serial ATA merevlemezzel szereltek fel.

Természetesen a Vista ennél gyengébb gépeken is futtatható, azonban egyes új funkciói nem lesznek elérhetők. A Microsoft programozói úgy alakították ki a Longhornt, hogy annak képességei igazodhassanak a számítógép teljesítményéhez. A Microsoft előző operációs rendszereihez képest ez nagy újdonság, a régebbi Windowsok ugyanis vagy teljes pompájukban élvezhetőek voltak, vagy egyáltalán nem futottak, a felhasználónak alig-alig volt lehetősége a finomhangolásra.

A Vista azoknak okozhatja a legnagyobb fejtörést, akik most vásárolnak új PC-t Windows XP-vel, de a Vista megjelenésekor szeretnének átállni az új operációs rendszerre. Egy chipkészletbe integrált grafikus vezérlőt tartalmazó notebook például több mint elegendő teljesítményt nyújt az XP-hez, de lehet hogy már lassú a Vistához, ráadásul a noteszgépekben a Vista számára kulcsfontosságú grafikus vezérlő a legtöbb esetben nem bővíthető vagy cserélhető. Nekik a megfelelő teljesítmény eléréséhez lehet hogy ki kell kapcsolniuk a Vista egyes képességeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról