Szerző: Bizó Dániel

2006. március 13. 16:58

LifeBook S2110: üzleti notebook AMD Turion 64 processzorral

Az AMD szerepének átalakulását jelzi, hogy a Fujitsu Siemens bemutatta a Turion 64 chipre alapuló LifeBook S2110 notebook modelljét, amely a tavaly augusztusban bemutatott S2000-es sorozat felfrissített tagja. Az S2110 valóban könnyű és vékony hordozható számítógép, akkumulátoros üzemideje pedig az akár 7 órát is elérheti.

[HWSW] Az AMD szerepének átalakulását jelzi, hogy a Fujitsu Siemens bemutatta a Turion 64 chipre alapuló LifeBook S2110 notebook modelljét, amely a tavaly augusztusban bemutatott S2000-es sorozat felfrissített tagja. Az S2110 valóban könnyű és vékony hordozható számítógép, akkumulátoros üzemideje pedig az akár 7 órát is elérheti.

A LifeBook S2110 üzleti célú felhasználásra termett, 13,3 hüvelykes formátumban és akár 1,64 kilogramm könnyedséggel érkezik. Alapkiépítésben 3 óra 50 perces akkumulátoridővel rendelkezik a gyártó szerint, amely az optikai meghajtó helyére telepített pótakkuval akár 7 órára is feltornázható.

Az 1,6 vagy 1,8 gigahertzes Turion 64 processzorral szerelt S2110 akár 2 gigabájt memóriát is kezel, ATI Radeon X200-as videochipnek ad otthont, és a szokásos portok és Wi-Fi mellett tartalmaz Firewire-csatlakozót, kártyaolvasót, valamint S-Video kimenetet is.

Hasonló kategóriájú számítógép néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna AMD processzorral szerelve, aminek okaiként az Intel kiszorító hatású marketingtevékenysége mellett a mobil felhasználásra gyakorlatilag alkalmatlan AMD-chipek ragadhatóak meg. A Fujitsu Siemens a processzorgyártó egyik, ha nem legszorosabban együttműködő partnere, és segítségével az AMD erőfeszítéseket tesz ismertségének és elismertségének növelésére a mobil szegmensben.

A stratégiaváltást követően a szerverpiac mögött a másodlagos prioritású piaccá a hordozható számítógépeké vált, a vállalat termékeinek kompetitív helyzete azonban itt a legrosszabb, piaci részesedése itt a legalacsonyabb. Hogy ezen változtasson, a vállalat tavaly márciusában bevezette a Turion 64 márkacsaládot, amelyek a kifejezetten a notebookokba szánt, alacsony fogyasztású chipeket takarják. Az AMD azt állítja, ennek érdekében kifejezetten erre a területre testre szabott gyártási eljárást alkalmaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról