Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Megduplázta memóriákból épített merevlemeze kapacitását a Samsung

Ady Krisztián, 2006. március 13. 11:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A hannoveri CeBIT kiállításon és vásáron mutatta be memóriamodulokból épített, úgynevezett solid-state (SSD) merevlemeze legújabb változatát a Samsung. Az új meghajtó kétszer akkora kapacitású, mint a tavaly bemutatott modell, egészen pontosan 32 gigabájtnyi flash memória található a noteszgépekbe szánt merevlemezeknek megfelelő, azok helyére illeszthető házban.

[HWSW] A hannoveri CeBIT kiállításon és vásáron mutatta be memóriamodulokból épített, úgynevezett solid-state (SSD) merevlemeze legújabb változatát a Samsung. Az új meghajtó kétszer akkora kapacitású, mint a tavaly bemutatott modell, egészen pontosan 32 gigabájtnyi flash memória található a noteszgépekbe szánt merevlemezeknek megfelelő, azok helyére illeszthető házban.

A CeBIT-en nem csak a vitrinben, hanem működés közben is megtekinthető volt a modell, melynek több előnye is van a hagyományos merevlemezekhez képest. Egy SSD meghajtóval és egy "hagyományos" merevlemezzel szerelt noteszgépen hasonlították össze a rendszer sebességét, a bootolás folyamatát. A noteszgép sokkal gyorsabban működik a memóriás merevlemezzel, közel fele annyi időbe telik a rendszer felbootolása, mint a normál háttértárolókkal.

Mivel az SSD meghajtóknak nincs mozgó alkatrészük, elméletileg megbízhatóbbak a hagyományos merevlemezeknél, melyek érzékenyebbek a rázkódásra, ütődésre. A memóriákból épített merevlemez teljesen csendes, kevésbé melegszik és kevesebbet is fogyaszt.

Mindezek mellett azonban van egy nagy hátránya is, az ára. A flash memórialapkákból épített merevlemez körülbelül 1000 dollárba kerül, így egy gigabájtnyi adattárolásért közel 30 dollárt kell fizetni. Ezt az árat jellemzően a hadászat és az egészségügy képes megfizetni, melyek kihasználhatják az SSD meghajtók speciális képességeit. A memóriamodulok árának csökkenésével, kapacitásuk folyamatos emelkedésével hamarosan azonban már megfizethető áron lehet majd ilyen háttértárolókhoz jutni, hiszen alig 10 hónap alatt közel a felére csökkent egy gigabájtnyi flashmemória ára.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.