Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 13. 09:56

Nem hoz látványos áttörést a PC-eladásokban a Windows Vista megjelenése

Az idén látványosan lassulni fog a PC-piac növekedése -- jövendöli a Gartner. Az elemzőcég prognózisa szerint 2006-ban az eladások mindössze 10,7 százalékkal 234,5 millió darabra növekednek majd, szemben a tavalyi 15,5 százalékos fellendüléssel. Az év végén megjelenő új generációs Windowstól sem várható jelentős keresletnövekedés az új személyi számítógépek iránt.

[HWSW] Az idén látványosan lassulni fog a PC-piac növekedése -- jövendöli a Gartner. Az elemzőcég prognózisa szerint 2006-ban az eladások mindössze 10,7 százalékkal 234,5 millió darabra növekednek majd, szemben a tavalyi 15,5 százalékos fellendüléssel. Az év végén megjelenő új generációs Windowstól sem várható jelentős keresletnövekedés az új személyi számítógépek iránt.

Lanyhuló kereslet az asztali PC-k iránt

A forgalmi növekedés visszaesése elsősorban az asztali PC-k iránti lanyhuló keresletnek tudható be a fejlett piacokon -- derül ki a Gartner előrejelzéséből. Bár a fejlődő informatikai piaccal rendelkező országokban tapasztalható növekedés némileg ellensúlyozza majd a visszaesést, azonban az asztali gépek eladásai így is csupán 1,9 százalékkal emelkednek majd tavalyhoz képest. A fejlett piacokra átlagosan 8,6 százalékos forgalomcsökkenést jósol a Gartner.

A PC-eladások növekedésének motorjai idén is a notebookok lesznek, az elemzőcég meglátása szerint ebben a szegmensben a forgalom 31,4 százalékkal ugrik majd meg. Érdekes módon a fejlődő piacokra jóval nagyobb, 38 százalékos fellendülést vár a Gartner, a fejlett piacokon csupán az eladások 22 százalékos növekedésére van kilátás. A notebookok töretlen népszerűsége azonban nem lesz elég ahhoz, hogy megállítsa a piaci növekedés lassulását, mivel asztali gépekből még mindig jóval több fogy mint hordozható PC-kből, ráadásul a notebookok sokszor asztali gépeket váltanak le, vagyis forgalmuk az asztali PC-k rovására növekedik.

További visszatartó tényező, hogy a vállalatok most érnek egy jelentős gépfrissítési ciklus végére, a 2000 körül megvásárolt számítógépek lecserélése lassan befejeződik és a közeljövőben nem várhatók olyan technológiai áttörések, amelyek robbanásszerűen növelnék a keresletet. A Gartner elemzője, George Shifler szerint az év végén bemutatkozó Windows Vista egyelőre nem győzte meg sem az otthoni, sem a vállalati felhasználókat arról, hogy feltétlen át kellene térniük rá.

2008 a következő frissítési ciklus kezdete

A Microsoft ígérete szerint a Vista az idei év végén, az ünnepi bevásárlási szezon kezdetére érkezik, a találgatások szerint a premier november végén vagy december elején esedékes. Korábban a Gartner egy elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy a vállalati felhasználóknak 2008 előtt nem érdemes Windows Vistára váltania, hacsak nem még mindig Windows 2000-et használnak, ebben az esetben minél hamarabbi áttérést sürget az elemzőcég.

A november közepén kiadott, "Tíz ok, amiért érdemes és nem érdemes a Windows Vistával törődni" című tanulmányában a Gartner azt állította, a Windows Vista legfontosabb újdoságai a biztonsággal kapcsolatosak, ezeket a képességeket azonban más gyártók kínálatában szereplő termékekkel a Windows XP-hez is el lehet érni, így a Microsoft új asztali operációs rendszerének megjelenésekor kevés érv szól majd az azonnali frissítés mellett.

A Gartner szerint a PC-gyártóknak nincs más választása, mint a feltörekvő országokra koncentrálni egészen addig, amíg a fejlett piacokon meg nem indul ismét a PC-k cseréje, azonban a következő frissítési ciklus kezdete legkorábban 2008-ban várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról