Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 13. 09:07:42

Az Európai Bizottság szerint a Microsoft még mindig rossz fiú

A Microsoft által benyújtott legfrissebb dokumentumok vizsgálata után az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy továbbra is úgy véli, a redmondi cég nem tett eleget a rá kirótt kötelezettségeknek, így a napi 2 millió eurós büntetés továbbra is Damoklész kardjaként függ a szoftveróriás feje felett.

[HWSW] A Microsoft által benyújtott legfrissebb dokumentumok vizsgálata után az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy továbbra is úgy véli, a redmondi cég nem tett eleget a rá kirótt kötelezettségeknek, így a napi 2 millió eurós büntetés továbbra is Damoklész kardjaként függ a szoftveróriás feje felett.

A Microsoft március két utolsó napján szóbeli meghallgatáson adhatja elő álláspontját, amely után a Bizottság határoz a büntetésről. A szankció 2005. december 15-ig visszemenőleges hatályú és egészen addig érvényben marad, amíg az EB úgy nem látja, hogy a Microsoft minden tekintetben eleget tett a kötelezettségeinek, amelyeket a 2004. márciusi trösztellenes ítéletben kiróttak rá.

Ezek közé tartozott egy 497 milliós eurós bírság megfizetsése mellett a Media Player nélküli Windows XP kiadása, illetve a Windows kommunikációs protokolljainak elérhetővé tétele a többi szoftvergyártó számára, hogy azok a Windowszal tökéletesen kompatibilis alkalmazásokat fejleszthessenek. A jelenlegi jogi huzavona az utóbbi kötelezettséggel kapcsolatos, a Bizottság által felkért független szakértő, Neal Barrett ugyanis úgy látja, a remondiak által közzétett dokumentációk használhatatlanok, pontatlanok és nem teljesek.

A Microsoft álláspontja szerint azonban a dokumentáció pontos és helyes és ezt -- más, általa felkért -- független szakértők is igazolják. A világ legnagyobb szoftvergyártója egészen odáig merészkedett, hogy megkérdőjelezze az Európai Bizottság pártatlanságát az ellene folyó trösztellenes vizsgálatban, valamint versenytársakkal kötött titkos együttműködéssel is megvádolta. A vállalat emellett amerikai bíróságok közbenjárását is kérte az ügyben, illetve kérte, hogy betekinthessen Neal Barrett és a versenytárs cégek között zajló kommunikációba.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 21:51

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.