Szerző: Budai Péter

2006. március 9. 14:34

A Microsoft bemutatta az Origamit a Cebiten

A Microsoft a CeBITen bejelentette új mini-táblagépét, az Origamit -- amiről hosszú ideje folyt a találgatás az internetes portálokon és blogokon. Az Origami nem ellenfele sem az Apple iPodnak, sem a Sony PlayStation Portable-nek, tehát nem hordozható Xbox, és nem is zenelejátszó kütyü, hanem egy 7 hüvelykes érintőképernyővel ellátott, mini, ultrakönnyű és kicsi készülék.

[HWSW] A Microsoft a CeBITen bejelentette új mini-táblagépét, az Origamit -- amiről hosszú ideje folyt a találgatás az internetes portálokon és blogokon. Az Origami nem ellenfele sem az Apple iPodnak, sem a Sony PlayStation Portable-nek, tehát nem hordozható Xbox, és nem is zenelejátszó kütyü, hanem egy 7 hüvelykes érintőképernyővel ellátott, mini, ultrakönnyű és kicsi készülék.

Ici-pici pécé

Az Origami készülékeken Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszer fut, és egyelőre 30 és 60 GB-os merevlemezzel szállítják a Microsoft hardvergyártó partnerei, pl. az ASUS és a Samsung. A készülék készenléti ideje azonban jelenleg nagyon kicsi, mindössze 2,5-3 óra, ami egy hasonló eszköz esetében nagyban csökkenti a felhasználási lehetőségeket. A rendszer magja a kiszereléstől függően lehet Intem Celeron M, Intel Pentium M, vagy VIA C7-M is.

Az Origami készítőjével a Microsoft híres-hírhedt bloggere, Robert Scoble interjút is készített, ami az MSDN oldalán érhető el. Létezik már kifejezetten az Origamira specializálódott portál is, ami az OrigamiPortal nevet viseli, ott is megtalálhatóak a legfrissebb hírek az új készülékkel kapcsolatban.

Az Origami a Microsoft Ultra Mobile PC koncepciójának első képviselőjeként kapásból három különféle beviteli módot támogat: érintéssel, tollal és billentyűzettel is vezérelhetjük. Utóbbi persze csak egy mini dokkoló részeként érhető el, a billentyűzet nem része a hordozható eszköznek. Érdekesség, hogy az érintőképernyő használatával a mobiltelefonoknál megszokott módon is vihetünk be szöveget.

Az Origamihoz speciális szoftverek is elérhetőek lesznek az Origami Pack nevű csomag részeként, amik kifejezetten kis képernyőre optimalizáltak: megtalálhatunk benne új játékokat és átalakított Microsoft szoftvereket is, valamint egy, a Windows XP Media Center Editionhöz hasonló kezelőfelületet is.

Még nőnie kell

A Microsoft nyíltan úgy kezeli az Origamit, mint az UMPC generáció első -- és még nem tökéletes -- tagját (bár van már a piacon UMPC, pl. az OQO, ultra-personal PC-nek sorolva), és biztos, hogy a Vista megjelenése körül újabb, többet tudó, nagyobb élettartamú változattal fogunk találkozni. A most bemutatott prototípusok még elég kezdetleges stádiumban vannak, a már "kifutó" Dothan processzorra épülnek és akkumulátoros üzemidejük is szinte csak tízpercekben mérhető,

A CeBIT mellett az Intel Developer Forumon is látható volt UMPC (videó) az Inteltől, amely elképzelés gyakorlatilag a Microsoft Origamival egyező készülékeket takar, vagyis apró, x86 processzoros, Windowst futtató tableteket, amelyeket kifejezetten a fogyasztóknak szánnak.

Az Intel mérnökei szerint két éven belül már a piacon lesznek olyan készülékek, amelyek alig nagyobbak egy tenyérgépnél és egy feltöltéssel akár 8 órán keresztül is használhatók, processzoruk pedig már kétmagos és akár beépített GPS is található bennük. A vállalat szerint ezek a készülékek népszerűek lesznek a felhasználók körében, mivel ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtják, amelyeket a noteszgépek, de kisebbek, könnyebben hordozhatók azoknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról