Szerző: Ady Krisztián

2006. március 7. 11:57

Gyorsan halad a professzionális TETRA mobilrendszer kiépítése

A Professzionális Mobilrádió Zrt. (Pro-M Zrt.) vezetésével gyorsan halad a budapesti EDR (Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszer) hálózat kiépítése. Februárban a finn EADS Secure Networks beszállító már átadta az első eszközöket, így megkezdődhetett Budapesten a bázis- és átjátszóállomások telepítése, valamint a diszpécserközpontok kialakítása. Sikeresen lezajlott az első, rendszeren belüli próbahívás is.

[HWSW] A Professzionális Mobilrádió Zrt. (Pro-M Zrt.) vezetésével gyorsan halad a budapesti EDR (Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszer) hálózat kiépítése. Februárban a finn EADS Secure Networks beszállító már átadta az első eszközöket, így megkezdődhetett Budapesten a bázis- és átjátszóállomások telepítése, valamint a diszpécserközpontok kialakítása. Sikeresen lezajlott az első, rendszeren belüli próbahívás is.

Tízezer készülék az első üzemben

A TETRA technológiával megvalósított hazai EDR hálózat kiépítésének első mérföldköve a budapesti rádiókommunikációs hálózat 2006. április 5-i műszaki átadása lesz. Az első fázisban a Pro-M-nél lévő központot, 39 bázisállomást, 2 átjátszóállomást, valamint a készenléti szerveknél működő diszpécserközpontokat alakítják ki. A rendszereszközök mellett megkezdődött a felhasználói készülékek tesztelése is, melyekből az első ütemhez 10150 darabot rendelt a Pro-M.

A készenléti szervek -- Rendőrség, Határőrség, Tűzoltóság, Katasztrófa-védelem, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, PM, Igazságügyi Minisztérium, MEH Nemzetbiztonsági Szolgálatok, EÜ Minisztérium -Országos Mentőszolgálat, és a Magyar Honvédség -- budapesti részlegei a bérleti konstrukcióban rendelkezésre bocsátott készülékek ütemezett átvételével, az állományhoz történő kihelyezésével, a felhasználók kiképzésével és felkészítésével egy időben fokozatosan veszik majd használatba a teljes EDR rendszert. A Magyar Telekom és a T-Mobile által létrehozott Pro-M Zrt. munkatársai Finnországban tartott szakmai tanfolyamokon ismerkedhettek meg a rendszer működésével, a rádiókészülékek és a diszpécser munkaállomások használatával.

A TETRA technológia

Az EDR TETRA-technológiával valósul meg, mely professzionális felhasználásra tervezett, mobil távközlő rendszer: a csoportkommunikációs szolgáltatások, a mobil telefónia, az üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások olyan egyedi kombinációja, amely egyetlen rádióegységről érhető el.

A rendszer előnye, hogy akadálymentesen képes üzemelni nagy kiterjedésű területen, a háttérzaj kiszűrésével kiváló hangminőséget biztosít, mindig rendelkezésre áll, kevesebb mint fél másodperces hívásfelépítést garantál, bizonyos esetekben pedig hálózati lefedettség nélkül is működik. Az egyéni hívás mellett csoporthívásra, körözvényhívásra és expressz hívásra (push to talk), illetve adatátvitelre is alkalmas (státuszüzenetek, GPS helymeghatározási adatok, fájl- és képtovábbítás, adatbázis-elérés, IP, WAP). A TETRA szolgáltatások diszpécserhálózaton keresztül működnek. Európában a 380-400 MHz-es frekvenciát használja a TETRA-rendszer.

Biztonság

A korábbi analóg rendszerrel az egyes készenléti és rendvédelmi szervek kommunikációja illetéktelen személyek, bűnelkövetők által lehallgatható, illetve megbénítható volt. A TETRA titkos kommunikációt biztosít, a korszerű, digitális rendszer ellehetetleníti az illegális információ- és adatfelhasználást, és még tartós áramkimaradás esetén is tökéletes működést biztosít. Azáltal, hogy naponta képes felújítani a titkosító kulcsokat minden rádió számára, magas szintű biztonságot nyújt.

A legnagyobb TETRA hálózati projektek Belgiumban, Finnországban, Spanyolországban, Franciaországban, Angliában, Írországban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és Hong-Kong-ban találhatók, de Európában alkalmazzák még Ausztriában, Romániában, Lengyelországban, Olaszországban, Portugáliában, Görögországban, Németországban és Oroszországban is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról