:

Szerző: Bizó Dániel

2006. március 7. 13:32

Megérkeztek a leggyorsabb kétmagos Opteronok

Megérkeztek a legújabb, legerősebb kétmagos Opteron chipek, amelyek immáron 2,6 gigahertzen ketyegnek, szemben a korábbi 2,4 gigahertzes példányokkal. A szerverchipek megjelenését előrevetítette a nemrég bejelentett Athlon 64 FX-60 debütálása is, amely némileg magasabb energiakeretből érte el ugyanezt az órajelet.

[HWSW] Megérkeztek a legújabb, legerősebb kétmagos Opteron chipek, amelyek immáron 2,6 gigahertzen ketyegnek, szemben a korábbi 2,4 gigahertzes példányokkal. A szerverchipek megjelenését előrevetítette a nemrég bejelentett Athlon 64 FX-60 debütálása is, amely némileg magasabb energiakeretből érte el ugyanezt az órajelet.

Az új négy- vagy nyolcutas konfigurációkba szerelhető 885 és a kétutas 285-ös jelölésű Opteronok révén az AMD tovább növeli előnyét az x86-os szerverprocesszorok körében, az egyutas 185-ös érkezése egy hónapon belül várható. Az Intel jelenleg elérhető kétmagos Xeon chipjei krónikus módon energiaplafonba ütköztek, és egyelőre mindössze 2,8-3 gigahertzet képesek elérni az Opteronoknál magasabb fogyasztási keretből, miközben hasonló teljesítményhez nagyjából másfélszeres órajelre lenne szükségük.

Az AMD bejelentése természetesen nem véletlenül esett a ma kezdődő tavaszi Intel Developer Forum (IDF) előestéjére, melyről Bodnár Ádám a helyszínről tudósít majd, San Franciscóból. Ez az IDF különösen fontos a vállalat számára, hiszen nem csupán súlyos technikai hátrányba került riválisával szemben, hanem domináns piaci pozíciói is meginogtak, és immáron számottevő részesedést vesztett, ami becslések szerint több százmillió dollárral rövidíti meg az Intel nyereségét. Az Intelnek most kell megmutatnia, hogy terméktervével vissza tudja majd szerezni a vezető pozíciót.

Az AMD bejelentésének másik említésre méltó vonatkozása, hogy a világ négy legnagyobb szerverszállítójából három felsorakozott az új Opteronok mögött, üdvözölve azokat. Egyedül a kizárólag Intel-processzorokkal szerelt gépeket forgalmazó Dell hiányzott a sorból. Néhány évvel ezelőtt hasonló jelenség elképzelhetetlen lett volna, főleg szerverprocesszorok terén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.