Szerző: Bizó Dániel

2006. március 7. 16:27

Gyorsan formát ölt az Európai Digitális Könyvtár

Ez Európai Bizottság által kiadott közlemény alapján a kulturális örökség digitalizálására irányuló tervezet a bürokráciához képes meglepő gyorsasággal ölt formát. Az Európai Digitális Könyvtáron keresztül bárki, akinek van egy számítógépe és internet csatlakozása, hozzáférhet majd több millió könyv, írásos dokumentum, folyóirat, videofelvétel, fénykép és más anyagok tárházához.

[HWSW] Ez Európai Bizottság által kiadott közlemény alapján a kulturális örökség digitalizálására irányuló tervezet a bürokráciához képes meglepő gyorsasággal ölt formát. Az Európai Digitális Könyvtáron keresztül bárki, akinek van egy számítógépe és internet csatlakozása, hozzáférhet majd több millió könyv, írásos dokumentum, folyóirat, videofelvétel, fénykép és más anyagok tárházához.

A jelenlegi elképzelések szerint 2008-ra kétmillió, az évtized végéig pedig legalább hatmillió kulturális mű kerül digitalizálásra az európai nemzeti könyvtárak, archívumok és múzeumok által végzett munka eredményeként. A folyamat katalizálására a Bizottság uniós forrásokat, valamint a szellemi tulajdon védelmének kérdését is kezelni fogja iránymutató dokumentumok révén.

"Az információs technológiák lehetővé tudják tenni számodra, hogy egy egérkattintással csatlakozz Európa kollektív emlékezetébe" -- mondta el Viviane Reding információs társadalmi és médiabiztos. A tervezet jelenleg a konzultatív fázisban tart, az érintett felek (könyvtárak, múzeumok, kiadók, jogtulajdonosok, egyetemek stb.) százával fejtik ki álláspontjukat különféle szempontokból. Bár a szerzői jogi kérdésben megoszlik a tábor, mindenki egységesen üdvözölte a Digitális Könyvtár koncepcióját, melyet valójában a Google hasonló kezdeményezése indított útjára.

A párbeszédet azonban igen hamar tettek követik. A tervek szerint idén év végére a nemzeti könyvtárak már megkezdhetik együttműködésüket a művek digitalizálásában, miután a Bizottság a tagállamokkal és az Európa Parlamenttel kötött együttműködésben megteremti a projekt jogi és intézményi kereteit. Az együttműködés később archívumokra és múzeumokra is kiterjed.

Az európai kultúra digitalizálását a francia nemzeti könyvtár feje és elismert történésze, Jean-Noel Jeanneney vetette fel tavaly februárban. Aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Google amerikai és brit könyvtárakkal együttműködve azok digitalizálását tűzte ki célul, szerinte ez az amerikai, angolszász eszmék és az angol nyelv dominanciájához vezethet, ha Európa és a világ többi része nem tesz lépéseket hasonló programok elindítására. Jeanneney javaslata hamar támogatókra talált, ennek eredményeként ma már uniós szinten foglalkoznak a kérdéssel.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 22:04

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!