:

Szerző: Bizó Dániel

2006. március 6. 15:56

Már félmillióan az iwiw online közösségben

[iwiw.blog.hu/HWSW] Ma reggel regisztrált a magyar közösségi hálózat, az iwiw.hu félmilliomodik felhasználója, azaz immár ennyien keresik ismerőseiket, építenek és ápolnak kapcsolatokat. Ezt az aktív felhasználói számot a rendszer több mint 3 év alatt érte el, de gyakorlatilag az utóbbi 4 hónap során történt a regisztrációs robbanás.

[iwiw.blog.hu/HWSW] Ma reggel regisztrált a magyar közösségi hálózat, az iwiw.hu félmilliomodik felhasználója, azaz immár ennyien keresik ismerőseiket, építenek és ápolnak kapcsolatokat. Ezt az aktív felhasználói számot a rendszer több mint 3 év alatt érte el, de gyakorlatilag az utóbbi 4 hónap során történt a "regisztrációs robbanás".

Az iwiw az international who-is-who, vagyis a nemzetközi ki-kicsoda mozaikszava, és jelen formájában tavaly október 26-án indult útjának, megújult felülettel és lehetőségekkel. A megújulást a név változása is jelezte, ugyanis korábban wiwként működött, népszerűsége akkoriban nagyon visszafogottnak volt mondható.

Az online közösségi hálózatok segítségével az emberek megkereshetik ismerőseiket, és ezeket a kapcsolatok kölcsönös visszajelzéssel rögzíthetik. A kapcsolati hálózat teljesen nyilvános, tehát láthatjuk mások ismerőseit is, így rajtuk keresztül is kutakodhatunk tovább. Sőt a rendszer lehetőséget kínál automatikus ajánlásokra is, azaz ismerőseink ismerősei közül dob fel véletlenszerűen személyeket. A rendszerbe csak meghívó, azaz már bent lévő ismerős révén lehet regisztrálni, aminek több előnye is van. Ezáltal egyrészt védettebbé válnak a felhasználók és adataik, másrészt az emberek maguk népszerűsítik a szolgáltatást, tudván, hogy rajtuk múlik.

A felhasználók saját oldalt kapnak, ahova adataikat feltölthetik, képekkel egyetemben. Innentől kezdve már csak a fejlesztők fantáziája szab határt a felhasználási területeknek. Az iwiw helyfüggő apróhirdetéseket, fórumot is kínál, belső üzenetküldési lehetőséggel, amelyek révén további ismerősökre tehetünk szert. Ha kíváncsiak vagyunk egy ismeretlenre, akkor a rendszer azt is képes megmondani, hány emberen keresztül jutnánk el hozzá, azaz hány "ismeretségi ugrásra" van tőlünk a társadalomban.

Az emberek szociális igényeire rátapintó iwiw a népszerűségi roham miatt erőforrásproblémákkal küszködik az utóbbi időben, annak ellenére, hogy 15 darab Opteron-alapú, és egy UltraSPARC T1 chippel szerelt szerver igyekszik kiszolgálni a napi több mint kétszázezer látogatót és a 10 millió lapletöltést. A rendszer hátterében komolyabb adatbázis-lekérések is szerepelhetnek, köszönhetően a sok milliónyi kapcsolatnak az emberek között. Emiatt az üzemeltetők úgy döntöttek, korlátozzák a küldhető meghívók számát, hogy az infrastruktúra fejlesztése alatt ne nőjön tovább a terhelés. Ez a korlátozás várhatóan április során kerül feloldásra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.