Szerző: Budai Péter

2006. március 9. 15:03

A tárolás jövője: GDrive és Windows Live Storage?

[eWeek/HWSW] A Google elemzőknek tartott konferenciáján bemutatta GDrive elnevezésű koncepcióját, ami a tárolás és adatkezelés terén nyújt majd érdekes újdonságokat. A konferencia PowerPoint prezentációja egy ideig elérhető volt az interneten, azonban azt a Google időközben levette, és megkért mindenkit, hogy ne közöljön róla információkat, mivel azt nem a nagyközönségnek szánta. Az elemzői konferencia anyaga azonban -- igaz vágott formában -- továbbra is elérhető
[eWeek/HWSW] A Google elemzőknek tartott konferenciáján bemutatta GDrive elnevezésű koncepcióját, ami a tárolás és adatkezelés terén nyújt majd érdekes újdonságokat. A konferencia PowerPoint prezentációja egy ideig elérhető volt az interneten, azonban azt a Google időközben levette, és megkért mindenkit, hogy ne közöljön róla információkat, mivel azt nem a nagyközönségnek szánta. Az elemzői konferencia anyaga azonban -- igaz vágott formában -- továbbra is elérhető a Google oldalán.

Legyen minden a neten!

Az adatok interneten történő tárolása nem hatalmas újdonság, sokan gondolkodtak már rajta korábban is, azonban széles körű felhasználása, ami mind a vállalatokat, mind a végfelhasználókat új szokások átvételére ösztönözné, egyelőre várat magára. Korábban a GMail protokolljának segítségével lelkes programozók elkészítettek egy olyan eszközt, ami a Google levelezéshez fenntartott tárhelyét használta ideiglenes tárhelyül saját fájljaik számára. Sokan ezt keverik össze ezzel az új GDrive-val, ami azonban ettől igencsak sokban eltér.

A Google új elképzelése szerint a jövőben minden adatunkat tárolhatnánk az interneten, az ő általa kialakított tárhelyen, és annak segítségével szinkronizálhatnánk fájljainkat bármely gépre, akárhol is vagyunk éppen. A Google vélhetően úgy gondolkodik, hogy a fájlok "mesterpéldánya" náluk, az interneten lenne, minden offline verzió csak egyszerű másolat, amit saját igényeink szerint hozunk létre a központi példányból.

Ha ezt még összekötjük azzal, hogy esetleg nem csak fájlokat, hanem online operációs rendszert és szolgáltatásokat is kapunk hozzá, akkor már sokkal inkább érthető, miért is gondolkodik ilyen irányban a Google.

A Microsoft sem tétlen

A Microsoft is dolgozik hasonló megoldáson, aminek a neve jelenleg még nincs, de mi nevezzük csak egyszerűen Windows Live Storage-nek. Ott a koncepció kicsit eltér, és ott a fájlok mesterpéldányai továbbra is lokálisan, vagy saját szervereinken kerülnek tárolásra, csak lehetőséget kapunk arra, hogy az internet segítségével a számunkra legfontosabb adatainkat feltehessük egy központi helyre, hogy azt több gépen is használhassuk, vagy megoszthassuk azt barátainkkal, üzletfeleinkkel.

Megoszthatnánk például beállításainkat, dokumentumainkat, zenéinket; erre már jó példa a működő, és kipróbálható Windows Live Favourites, ami a böngészőnkben tárolt kedvencek megosztására ad lehetőséget nem csak barátainkkal, de magunkkal is, ha esetleg másik gépen van rá szükségünk. Korábbi cikkünkben már mélyebben megidéztük lelki szemeink előtt, milyen lehetőségek rejlenek a Windows Live platformban, érdemes vetni rá egy pillantást.

Kérdéses, mikor láthatjuk a Google vagy a Microsoft verzióját elsőként működés közben, mint ahogy az is, hogy hogyan állnak a fejlesztéssel. Az azonban biztos, hogy a Microsoft több termékében is találhatunk már nyomokat azzal kapcsolatban, hogy igenis készül az ő megoldásuk: aki Vista Gadgeteket fejleszt, az már találkozhatott az API-kban olyan megoldásokkal, amivel el lehet tárolni a felhasználók beállításait egy MSN Storage tárhely-szolgáltatás segítségével. Hasonló információmorzsák a Google API-jaiban is felfedezhetőek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról