Szerző: Budai Péter

2006. március 6. 14:29

A Microsoft mégsem mondta, hogy jobb lesz fél éven belül a Google-nél

John Battelle, az iparágszerte elismert, internetes keresőkről blogoló szakember pár nappal korábban
[HWSW] John Battelle, az iparágszerte elismert, internetes keresőkről blogoló szakember pár nappal korábban arról számolt be, hogy a Microsoft egyik vezető beosztású alkalmazottja, Neil Holloway közölte: hat hónapon belül olyan keresőszolgáltatást jelentet meg a Microsoft, amely az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában minden szempontból jobb lesz a rivális Google keresőjénél. Battelle értesüléseit a Reuters híréből szerezte.

Egyre többen kritizálják a Microsoftot, hogy folyamatosan túl sokat ígér, de majdnem minden alkalommal alulteljesít, vagy késik; a neves blogger is erre hívta fel a figyelmet. A szoftveróriás hozzáállása a Google-lel szemben viszont megváltozni látszik: a Microsoft végre kijelentette, hogy a Google szerinte is jelentős szereplő az internetes piacon, és valóban nagyszerű, innovatív megoldásokat alkotnak. Ettől függetlenül továbbra sem tesznek le arról, hogy a jövőben lekörözzék a keresőgyártót.

Blogon válaszolt a vádakra a Microsoft egyik vezetője

Időközben Neil Holloway maga is írt John Battelle blogjára, és közölte, hogy a Reuters állításai nem helytállóak. Elmondta, hogy a Microsoft újságíróknak tartott tájékoztatóján sokkal tágabban fogalmazott, mint amit a Reuters hallani vélt a szájából, és nem ment bele ilyen kétséges, prognosztizáló kijelentésekbe.

"Én csak annyit mondtam, hogy továbbra is elkötelezetten folytatjuk a kutatás és fejlesztés területén invesztícióinkat, hogy még jobb keresési szolgáltatást tudjunk nyújtani. Első lépésként, az első hat hónapban az Egyesült Államokra fogunk fókuszálni, és meg fogjuk oldani, hogy a jelenleg érvényben lévő iparági szabványoknál jobb megoldást találjunk egyes problémákra [...]" -- írja Neil Holloway a blogon.

"Azt is mondtam, hogy célunk, hogy azokon a területeken, amiket fejlesztünk, ugyanolyan jók, vagy még jobbak legyünk, mint a Google. Ez viszont egy hosszabb távú cél. Nem említettem dátumokat a folyamatban lévő munkáinkkal kapcsolatban" -- folytatta.

"A beszélgetés során még egy dolgot említettem meg: a keresést sokkal általánosabban közelítjük meg, integrált részévé szeretnénk tenni a személyes felhasználói élménynek. A felhasználóink elmondták nekünk, hogy erre van szükségük. A következő hetekben remélhetőleg lehetőségünk lesz arra, hogy megosszunk a felhasználókkal néhány újdonságot, amiken most dolgozunk: ezek pontosan az általuk kért célok elérésében segítenek nekik."

Fej-fej mellett a két óriás

A Microsoft és a Google az informatikát egy kicsit eltérő irányból közelítik meg. A Google kimondottan arra törekszik, hogy saját maga rendszerezze a világ összes információját, a Microsoft viszont csak olyan eszközöket nyújt, amik lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy saját maguk rendszerezzék saját adataikat. A két megközelítés közti különbség jól megfigyelhető a két cég személyes adatokkal kapcsolatos állásfoglalásaiban is.

A Microsoft a Windows és Office Live brandek alatt folyamatosan jelenti be a Google ellenfeleinek szánt technológiákat, és lassan már nem lehet eldönteni, hogy melyikük kezdett el előbb dolgozni az adott megoldás fejlesztésén, mivel mindketten rohamléptekben jelentetik meg szoftvereik béta változatait. Az azonban még mindig egyértelmű, hogy a nemzetközi internetezők számára a Google keresője nyújt jobb találatokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról