:

Szerző: Ady Krisztián

2006. március 3. 10:18

Tovább csökkenhetnek a vezetékes telefonszolgáltatók percdíjai

Az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa nyilvánosságra hozta azokat a határozattervezeteket, melyeknek köszönhetően esetenként akár 10-50 százalékkal csökkennek a négy jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató referencia összekapcsolási díjai. A díjak jelentős csökkentésével a szolgáltatók kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon -- közölte az NHH.

[HWSW] Az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa nyilvánosságra hozta azokat a határozattervezeteket, melyeknek köszönhetően esetenként akár 10-50 százalékkal csökkennek a négy jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató referencia összekapcsolási díjai. A díjak jelentős csökkentésével a szolgáltatók kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon -- közölte az NHH.

Csökkentett díjak

A szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő referencia összekapcsolási ajánlatokban (RIO) szereplő díjak, a forgalmi és a ma már verseny szempontjából még fontosabb egyszeri díjak jelentős csökkentésével a vezetékes piacon tovább erősödhet a verseny, mondta Pataki Dániel a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Az NHH stratégiai céljainak megfelelően, az összekapcsolási díjak csökkentésével mérséklődhetnek a szolgáltatások árai közötti különbségek, és újabb lendületet kaphat a számhordozás és a közvetítőválasztás elterjedése.

A szolgáltatókat az NHH Tanácsa 2005-ös, a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó határozataival kötelezte, nyújtsák be jóváhagyásra referencia összekapcsolási ajánlataikat. Az NHH Tanácsa a határozattervezeteiben a forgalmi díjakat 10-20 százalékkal, az egyszeri tételeket pedig esetenként több mint 50 százalékkal is csökkenti.

Népszerű a közvítőválasztás

A számhordozás lehetősége mellett a verseny élénkülésében egyre jelentősebb a közvetítőválasztás szerepe. Ezt jelzi, hogy az NHH adatai szerint 2005 első három negyedévében a vezetékes hálózatokból indított beszédcélú forgalmon belül a közvetítőválasztással lebonyolított forgalom aránya meghaladta a 10 százalékot. 2005 harmadik negyedévében ez az arány közel 14 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy minden hetedik helyhez kötött beszédperc közvetítőválasztás útján történt.

A most közzétett határozattervezetek szerint a Magyar Telekom esetében a helyi hívásindítási és -végződtetési díjak átlaga 11 százalékkal, 1,47 forint/percre csökken. A Magyar Telekomhoz hasonlóan költségmodellt alkalmazó Monortel esetében a díjak 26 százalékkal, átlagosan 2,25 Ft/percre, az Emitel esetében pedig 11 százalékkal, átlagosan 2,45 Ft/percre csökkenek.

Az Invitel élt azzal a határozatban foglalt lehetőséggel, miszerint költségmodell benyújtása nélkül elfogadja, hogy díjai a Magyar Telekom jelenleg hatályos RIO-díjainak 1,4-szeresére csökkenjenek, így esetében a forgalmi díjak 20 százalékkal 2,31 Ft/percre csökkenek.

Egységesedő egyszeri díjak

A verseny szempontjából a forgalmi díjaknál is nagyobb jelentőségű egyszeri díjak esetében a Tanács egységesítette a RIO-ajánlatokba foglalt szolgáltatásokat, és a szolgáltatók költségszámítása alapján jelentős mértékű árcsökkentésről döntött. A csökkentés nyomán a közvetítőválasztás díja szolgáltatónként eltérő mértékben, de átlagosan mintegy 50 százalékkal, 1500 forintos szintre, a számhordozás díja pedig szolgáltatónként 30-40 százalékos csökkentéssel 2600 forint alá csökken.

A határozattervezetek, miután azokat a piaci szereplők véleményezték, várhatóan egy hónap múlva válhatnak hatályossá és a 2004 június közepe óta érvényes díjakat váltják fel. A most közzétett határozattervezetek nem érintik a szintén jelentős piaci erejű és referencia összekapcsolási ajánlat kialakítására kötelezett Hungarotel tarifáit. Ezek elfogadása, vagy kihirdetése néhány héten belül várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.