Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Vérfrissítés a Nokia formatervező-csapatában

Bodnár Ádám, 2006. március 03. 12:45
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A közép- és alsókategóriás Nokia mobiltelefonok formatervezéséért felelős Alastair Curtis fogja felügyelni ezentúl az összes készülék kialakítását. A 37 éves brit szakember, aki 1993 óta áll a Nokia alkalmazásában, áprilistól lesz a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának vezető formatervezője.

hirdetés
[HWSW] A közép- és alsókategóriás Nokia mobiltelefonok formatervezéséért felelős Alastair Curtis fogja felügyelni ezentúl az összes készülék kialakítását. A 37 éves brit szakember, aki 1993 óta áll a Nokia alkalmazásában, áprilistól lesz a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának vezető formatervezője.

A Nokia jelenlegi fődesignere, Frank Nuovo, aki 16 éven keresztül felelt a mobiltelefonok formavilágáért, mostantól kizárólag az exkluzív Vertu készülékekkel foglalkozik majd, de tanácsaival továbbra is segíti a finn céget. Elmondása szerint az átszervezés éppen kapóra jött egy ilyen döntés meghozatalához.

Frank Nuovo és a Nokia a 90-es évek elején ismerték fel először, a mobiltelefonok eladásai szempontjából milyen óriási szerepe is van a formatervnek és a finn vállalat részben ennek is köszönheti mai piaci elsőségét. A mobiltelefon azóta lényegében divatcikké vált, épp a Nokia kínálatában jelentek meg először olyan készülékek, amelyek kifejezetten a külső megjelenésre alapoznak, akár a hagyományostól eltérő anyagok -- például textil -- használatával.

Az utóbbi éveket azonban a Nokia formatervezői mintha átaludták volna, a cég például csak későn ismerte fel a széthajtható mobilok iránti kereslet robbanását, amelynek köszönhetően látványosan vesztett piaci részesedéséből. Ma már a Nokia egyáltalán nem tekinthető olyan egyértelmű vezetőnek a mobiltelefon-design területén, mint pár éve. Erre jellemző példa, hogy a legutóbbi idők legújszerűbb formaterve már a korábban unalmasnak bélyegzett Motorola nevéhez fűzödik, a szupervékony RAZR V3-at azóta más gyártók is megpróbálták utánozni.

Curtis szerint a Nokia előtt álló legnagyobb kihívás az lesz, hogy a készülékek zökkenőmentesen együttműködjenek más eszközökkel, például számítógépekkel, otthoni szórakoztató rendszerekkel vagy éppen az autókkal. "Ezek a dolgok annyira bonyolulttá teszik a termékekkel, amennyire még sosem voltak" -- mondta Curtis.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!