Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 2. 11:00

Tart a tárolópiac erőteljes növekedése

A negyedik negyedévben erőteljesen növekedett az adattárolási berendezések piaca. Az IDC piackutató cég adatai szerint 2005-ben a tárolóeszközök minden negyedévben nagyobb piaci növekedést produkáltak mint a szerverek. A negyedik negyedévben a merevlemezes tárolók forgalma 13,1 százalékkal 6,8 milliárd dollárra bővült, miközben a szerverpiac 0,2 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

[HWSW] A negyedik negyedévben erőteljesen növekedett az adattárolási berendezések piaca. Az IDC piackutató cég adatai szerint 2005-ben a tárolóeszközök minden negyedévben nagyobb piaci növekedést produkáltak mint a szerverek. A negyedik negyedévben a merevlemezes tárolók forgalma 13,1 százalékkal 6,8 milliárd dollárra bővült, miközben a szerverpiac 0,2 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

A negyedik negyedévben leszállított tárolók összes kapacitása 653 petabájt volt, amely a megelőző év azonos időszakához képest 54,6 százalékos növekedést jelent. Az IDC jelentése szerint a tárolópiaci robbanás oka az e-mail mellett a videók és képek terjedése a vállalatok kommunikációjában, amelyek hatalmas kapacitásokat emésztenek fel elsősorban olyan cégeknél, amelyek a média vagy a műszaki tervezés és kivitelezés területén működnek, beleértve az olajvállalatokat.

Brad Nisbet elemző rámutatott, hogy a gyártók az utóbbi időben egyre inkább szegmentálják a kínálatukat és az eltérő felhasználási területekre eltérő képességű és árú megoldásokat képesek biztosítani, ami az eladások növekedéséhez vezet. A forgalom bővüléséhez továbbá hozzájárul, hogy a vállalatok a leállások elkerülése érdekében az adataikat és szoftvereiket több példányban is őrzik, ami megnöveli a tárolókapacitás iránti igényt.

Az IDC gyártói rangsorában a HP megőrizte vezető pozícióját, a cég 23,1 százalékos részesedését azonban erősen megközelítette az IBM (22,3%). A bronzérmes EMC be kellett érje 14,2 százalékkal. A legnagyobb növekedést a negyedik helyezett Dell produkálta, a cég egy év alatt közel 40 százalékkal növelte a tárolóeszközök eladását. A külső tárolók szegmensében az EMC volt a piacvezető, megelőzve a HP-t és az IBM-et. A negyedik helyezett a Dell volt, ebben a szegmensben is a legnagyobb növekedést (54,2%) produkálva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról