Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 2. 12:40

Börtönben gondolkodhatnak az árkartellről a Hynix vezetői

Bűnösnek vallotta magát az árkartellben a Hynix négy dél-koreai vezetője, ezért tetemes pénzbüntetést kell fizetniük és börtönbüntetést is le kell tölteniük töltenek. D.S. Kim értékesítési és marketing-igazgatóra 8 hónapnyi, C.K. Chung stratégiai partnerkapcsolati vezetőre pedig 7 hónapnyi büntetést róttak ki, emellett két további vezetőnek 6, illetve 5 hónapos börtön jár. A négy vezető emellett egyenként 250 ezer dolláros pénzbüntetést is kell fizessen.

[HWSW] Bűnösnek vallotta magát az árkartellben a Hynix négy dél-koreai vezetője, ezért tetemes pénzbüntetést kell fizetniük és börtönbüntetést is le kell tölteniük töltenek. D.S. Kim értékesítési és marketing-igazgatóra 8 hónapnyi, C.K. Chung stratégiai partnerkapcsolati vezetőre pedig 7 hónapnyi büntetést róttak ki, emellett két további vezetőnek 6, illetve 5 hónapos börtön jár. A négy vezető emellett egyenként 250 ezer dolláros pénzbüntetést is kell fizessen.

A vállalat már korábban 185 millió dolláros bírságot fizetett, mikor az Igazságügyi Minisztérium vizsgálata kiderítette, négy memóriagyártó -- Samsung, Hynix, Infineon, Elpida -- összefogott az árak magasan tartása érdekében. A cégek 1999 júliusa és 2002 júniusa között titkos megállapodások alapján egyes számítógép- és szervergyártók felé rögzített áron adták termékeit. A négy vállalatra összesen több mint 700 millió dollár büntetést róttak ki a hatóságok.

Az igazságügy mellett a Rambus is kiterjedt pereket folytat a memóriagyártók ellen, ugyanis álláspontja szerint a kartell keretein belül nem csak az árak összehangolásával, hanem a Rambus DRAM technológia mesterséges kiszorításával is foglalkoztak. A Rambus jogi képviselői szerint a minisztériumi nyomozás során olyan bizonyítékok kerültek felszínre, amelyek alátámasztják, hogy a gyártók mesterségesen magasan tartották az RDRAM árát, visszafogták a gyártási kapacitásokat, míg a DDR DRAM árát lenyomták.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról