Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 2. 10:05

Mobiltelefonos tévé: csak a szolgáltatók és készülékgyártók álma vagy valóság?

Az már szinte bizonyos, hogy a mobiltelefonos tévé előbb-utóbb megérkezik, egyelőre azonban még kérdéses, hogy mekkora sikert arat. Az Egyesült Államok mobiltelefon-felhasználóit például egyáltalán nem érdeklik a mobiltelefonos multimédiás szolgáltatások -- derül ki egy friss felmérésből. Az RBC Capital Markets által februárban megkérdezettek több mint háromnegyede elutasító volt a mobiltelefonos tévéadásokkal kapcsolatban és 69 százalékuk válaszolta, hogy nem akar a mobiltelefonján zenét sem hallgatni.

[HWSW] Az már szinte bizonyos, hogy a mobiltelefonos tévé előbb-utóbb megérkezik, egyelőre azonban még kérdéses, hogy mekkora sikert arat. Az Egyesült Államok mobiltelefon-felhasználóit például egyáltalán nem érdeklik a mobiltelefonos multimédiás szolgáltatások -- derül ki egy friss felmérésből. Az RBC Capital Markets által februárban megkérdezettek több mint háromnegyede elutasító volt a mobiltelefonos tévéadásokkal kapcsolatban és 69 százalékuk válaszolta, hogy nem akar a mobiltelefonján zenét sem hallgatni.

Eltérő lelkesedés

Az RBC felmérési eredményei egybecsengenek a Forrester Research tavaly ősszel végzett kutatásával, amely azt találta, hogy a mobiltelefon-vásárlóknak csupán 1 százaléka tartja fontos szolgáltatásnak a zenelejátszási képességet, a legtöbben a hosszú akkumulátoros üzemidőt, a beépített kamerát és a gyors adatátviteli sebességet tartják fontosnak.

A mobiltelefonos tévé iránti lelkesedés azonban területenként eltérő lehet, a távol-keleten például már évek óta sikerrel futnak ezek a szolgáltatások. Az európai készülékgyártók és szolgáltatók felméréseiből is rendre az derül ki, hogy a fogyasztók már alig várják a mobiltelefonos tévéadásokat és örömmel fizetnének is értük. A Nokia által indított próbaüzem résztvevőinek 58 százaléka nyilatkozott pozitívan a szolgáltatásról, 41 százalék pedig akár havi 10 eurót is fizetne.

A Siemens nyolc országban végzett kutatást, amely során a közel 6 ezer megkérdezett mobiltelefon-tulajdonos 59 százaléka fejezte ki érdeklődését a mobiltelefonos tévéadások iránt. A Virgin és a BT próbaüzemének tapasztalatai szerint a felhasználók hetente összesen mintegy 1 órát töltenek a mobiltelefonos tévéadásokkal és a legtöbben szívesen fizetnének havi 8 fontot (~12 eurót) a szolgáltatásért.

A 3G killer appja?

Egyelőre még az sem világos, hogy az adások milyen műszaki keretek között valósulhatnak meg, ugyanis jelenleg három szabvány versenyez ezen a téren, a DVB-H, a T-DMB és mediaFLO, azonban egyelőre ezek tömeges terjedése mág távoli, a mobiltévé kezdetben bizonyosan a szolgáltatók 3G hálózatán fog megvalósulni.

Mobiltévé itthon
A magyar szolgáltatók közül a T-Mobile előfizetői élőben nézhetik több csatorna (Hír TV, EchoTV, Fix.tv, ATV, Duna TV, Magyar Televízió) adásait, valamint letölthetnek egyes műsorokat. A Pannon ügyfelei a Magyar Televízió egyes műsorait élőben láthatják, illetve letölthető műsorok közül is válogathatnak.
Ez óriási lehetőség a szolgáltatók számára, hogy megkeressék a 3G licencekre költött összegeket. A 3G ugyanis mindezidáig nem termelte ki a "killer applicationt", azaz azt az alkalmazást, amely miatt a fogyasztók tömegesen váltanának rá. Korábban mindenki a videotelefonálástól várta az áttörést, azonban erről hamar kiderült, hogy gyakorlatilag használhatatlan.

Természetesen a készülékgyártók is lázasan készülnek a mobiltelefonos tévészolgáltatások megjelenésére és terjedésére, hiszen az ilyen képességekkel ellátott telefonok iránti kereslet kibontakozása újabb piaci robbanást idézhet elő. A Strategy Analytics piackutató cég előrejelzése szerint 2012-re már több tévévevős mobiltelefont adnak el mint hagyományos tévékészüléket. Piaci elemzők azonban úgy vélik, a mobiltelefonos tévé nem váltja le a hagyományost, hanem kiegészíti azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról