Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Minden harmadik magyar cégnek van saját szervere

Bodnár Ádám, 2006. március 01. 11:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A legalább öt főt foglalkoztató magyar vállalatok 91 százaléka használ számítógépet -- derül ki a GKI, a T-Mobile és a Sun Microsystems közös kutatásáből. Egy évvel korábban az ilyen cégeknek még csak 89 százalékánál volt számítógép.

hirdetés
[HWSW] A legalább öt főt foglalkoztató magyar vállalatok 91 százaléka használ számítógépet -- derül ki a GKI, a T-Mobile és a Sun Microsystems közös kutatásáből. Egy évvel korábban az ilyen cégeknek még csak 89 százalékánál volt számítógép.

Egy vállalatra tíznél kevesebb PC jut

A foglalkoztatotti létszám és az ágazat egyaránt szoros kapcsolatot mutatnak a számítógéphasználattal. Minél nagyobb egy vállalat, annál valószínűbb hogy rendelkezik számítógéppel: az 50 főnél többet foglalkoztató vállalatok mindegyike rendelkezik PC-vel, míg a 20-50 fős cégeknél 96 százalék, a 10-19 főseknél 94 százalék, az 5-9 fős mikrovállalkozásoknál pedig 86 százalék ez az arány. Az ágazatok közül a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatásban átlag feletti, míg a vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban átlag alatti a penetráció.

A számítógéppel ellátott cégek egyenként átlagosan 9,6 személyi számítógéppel rendelkeznek, kevesebb mint egyötödük egyetlen gépet, 33 százalékuk 2-3 gépet, 23 százalékuk 4-6 gépet használ. A 7-15 számítógépet használó a cégek aránya 18 százalékos, 15-nél több gépet pedig mindössze a vállalatok 9 százaléka üzemeltet. A kizárólag egyetlen számítógépet használó cégek aránya csökkent az elmúlt egy év folyamán, hiszen 2004 októberében még 24 százalkék volt a mindössze egyetlen PC-vel rendelkező cégek aránya, 2005 szeptemberében pedig már csak 18 százalék.

Minden harmadik vállalatnak van saját szervere

A számítógépet használó 5 fő feletti vállalatok 35 százalékánál használnak szervert, ami országos viszonylatban mintegy 20 ezer vállalatot jelent. A szerverhasználat az ágazatokkal és a létszám-kategóriákkal egyaránt összefüggést mutat. A pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, valamint a kereskedelem, járműjavítás ágazatokban működő cégek átlagosnál nagyobb hányada használ szervert, míg az építőiparban és a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatásban átlag alatti a szervert használó vállalatok aránya. A nagyobb vállalatok körében gyakoribb a szerverek használata, a 250 főnél többet foglalkoztató cégek közül csaknem mindegyik (93%) használ szervert.

Az ötnél nagyobb dolgozói létszámú vállalatok átlagosan 2,1 darab szervert üzemeltetnek. A szerverrel rendelkező vállalatok 67 százaléka egy szervert üzemeltet, 17 százalékuknál 2 szerver működik, 6 százalékuknak pedig 3 szervere van. A 4-6 darab szerverrel rendelkezők aránya szintén 6 százalék, 7-nél több szervert pedig mindössze a szervert használó cégek 3 százaléka tart üzemben.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.