Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Fejlettebb funkciókat ad a linuxos Xgl gyorsított grafikus alrendszerhez a Novell

Ady Krisztián, 2006. március 01. 10:16
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Novell bejelentette az Xgl (OpenGL-alapú X) grafikus alrendszerhez fejlesztett újabb funkciók elérhetőségét, amelyek az eddiginél fejlettebb grafikai lehetőséget biztosítanak a Linux-fejlesztők és -felhasználók számára. Az Xgl a Linux új megjelenítő-technológiája, amely felhasználja a ma már széles körben elterjedt, egyre gyorsabb ütemben fejlődő grafikus kártyák gyorsítási képességeit.

[HWSW] A Novell bejelentette az Xgl (OpenGL-alapú X) grafikus alrendszerhez fejlesztett újabb funkciók elérhetőségét, amelyek az eddiginél fejlettebb grafikai lehetőséget biztosítanak a Linux-fejlesztők és -felhasználók számára. Az Xgl a Linux új megjelenítő-technológiája, amely felhasználja a ma már széles körben elterjedt, egyre gyorsabb ütemben fejlődő grafikus kártyák gyorsítási képességeit.

"A Linux az Xgl és a hozzá tartozó "Compiz" összeállító/ablakkezelő grafikai képességei miatt az asztali operációs rendszerek élvonalába tartozik" -- mondta Nat Friedman, a Novell Linux fejlesztő csoportjának alelnöke. "A nyílt forráskódú alkalmazások fejlesztői szabadon engedhetik kreativitásukat, mivel új, speciális effektusokat építhetnek be bővítményeként az Xgl/Compiz rendszerbe" -- tette hozzá.

A Novell David Reveman mérnök irányításával támogatja az Xgl grafikus alrendszer fejlesztését, a vállalat által kiadott Compiz segítségével a fejlesztők könnyedén hozhatnak létre olyan bővítményeket, amelyek rendkívül látványos grafikus effektusokat valósítanak meg, például átlátszóságot és fejlettebb animációt. A hardver- és szoftverforgalmazók teljes mértékben támogatják az Xgl technológiát, a nyílt forráskód közösség pedig egyetért abban, hogy a jelenlegi fejlesztések igen pozitívan befolyásolják a Linux, mint asztali operációs rendszer grafikus képességeinek korszerűsítését.

Az Xgl grafikus alrendszerhez hozzáadott új funkciók és a Compiz keretrendszer a gyorsan növekvő openSUSE projekt legújabb bővítései. A Novell által támogatott openSUSE.org egy olyan közösségalapú törekvés, amely a világ minden táján élő fejlesztőket bevonja a SUSE Linux felülvizsgálatának, tesztelésének és fejlesztésének folyamatába. A projekt célja, hogy e megoldás ne csak a fejlesztőkhöz, hanem minden felhasználóhoz eljusson.

A Novell Xgl és Compiz fejlesztéséről további információ a www.opensuse.org/xgl weboldalon található.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.