Szerző: Ady Krisztián

2006. március 1. 10:16

Fejlettebb funkciókat ad a linuxos Xgl gyorsított grafikus alrendszerhez a Novell

A Novell bejelentette az Xgl (OpenGL-alapú X) grafikus alrendszerhez fejlesztett újabb funkciók elérhetőségét, amelyek az eddiginél fejlettebb grafikai lehetőséget biztosítanak a Linux-fejlesztők és -felhasználók számára. Az Xgl a Linux új megjelenítő-technológiája, amely felhasználja a ma már széles körben elterjedt, egyre gyorsabb ütemben fejlődő grafikus kártyák gyorsítási képességeit.

[HWSW] A Novell bejelentette az Xgl (OpenGL-alapú X) grafikus alrendszerhez fejlesztett újabb funkciók elérhetőségét, amelyek az eddiginél fejlettebb grafikai lehetőséget biztosítanak a Linux-fejlesztők és -felhasználók számára. Az Xgl a Linux új megjelenítő-technológiája, amely felhasználja a ma már széles körben elterjedt, egyre gyorsabb ütemben fejlődő grafikus kártyák gyorsítási képességeit.

"A Linux az Xgl és a hozzá tartozó "Compiz" összeállító/ablakkezelő grafikai képességei miatt az asztali operációs rendszerek élvonalába tartozik" -- mondta Nat Friedman, a Novell Linux fejlesztő csoportjának alelnöke. "A nyílt forráskódú alkalmazások fejlesztői szabadon engedhetik kreativitásukat, mivel új, speciális effektusokat építhetnek be bővítményeként az Xgl/Compiz rendszerbe" -- tette hozzá.

A Novell David Reveman mérnök irányításával támogatja az Xgl grafikus alrendszer fejlesztését, a vállalat által kiadott Compiz segítségével a fejlesztők könnyedén hozhatnak létre olyan bővítményeket, amelyek rendkívül látványos grafikus effektusokat valósítanak meg, például átlátszóságot és fejlettebb animációt. A hardver- és szoftverforgalmazók teljes mértékben támogatják az Xgl technológiát, a nyílt forráskód közösség pedig egyetért abban, hogy a jelenlegi fejlesztések igen pozitívan befolyásolják a Linux, mint asztali operációs rendszer grafikus képességeinek korszerűsítését.

Az Xgl grafikus alrendszerhez hozzáadott új funkciók és a Compiz keretrendszer a gyorsan növekvő openSUSE projekt legújabb bővítései. A Novell által támogatott openSUSE.org egy olyan közösségalapú törekvés, amely a világ minden táján élő fejlesztőket bevonja a SUSE Linux felülvizsgálatának, tesztelésének és fejlesztésének folyamatába. A projekt célja, hogy e megoldás ne csak a fejlesztőkhöz, hanem minden felhasználóhoz eljusson.

A Novell Xgl és Compiz fejlesztéséről további információ a www.opensuse.org/xgl weboldalon található.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 21:48

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!