Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 24. 12:22

Növekedő bevétel, csökkenő profit a BEA Systemsnél

Növelte bevételét, de az emelkedő költségek miatt csökkenő profittal kellett szembenézzen a köztesszoftvereiről ismert BEA Systems. A vállalat új licenceladásai és szolgáltatási bevételei egyaránt kétszámjegyű százalékkal nőttek a negyedik pénzügyi negyedévben.

[HWSW] Növelte bevételét, de az emelkedő költségek miatt csökkenő profittal kellett szembenézzen a köztesszoftvereiről ismert BEA Systems. A vállalat új licenceladásai és szolgáltatási bevételei egyaránt kétszámjegyű százalékkal nőttek a negyedik pénzügyi negyedévben.

A január 31-én véget ért időszakban a BEA bevétele a megelőző év azonos időszakához képest 17 százalékkal 341,4 millió dollárra emelkedett, az emelkedő költségek miatt azonban a nettó eredmény 41,6 millió dollárról 35,4 millió dollárra, részvényenként 9 centre esett vissza. Az egyszeri tételek nélkül a BEA negyedéves eredménye részvényenként 12 cent volt, amely megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A vállalat beszámolójából kiderül, hogy a negyedév során növelték az értékesítésre és marketingre, valamint a kutatás-fejlesztésre fordított költségkeretet is, emellett az átszervezésekkel kapcsolatos kiadások is több mint 700 ezer dollárra rúgtak. A nettó profitot emellett részvényenként 2 centtel csökkentett egy egyszeri, 6,7 millió dolláros adótétel is.

A BEA Systems hazai disztribútora, az Alerant Informatikai Rt. eközben tavaly megduplázta bevételét, amely így átlépte az 1 milliárd forintot. A vállalat egyik alaptevékenységét jelentő alkalmazásfejlesztési és integrációs tevékenységből származó bevétel 2005-ben a háromszorosára nőtt, de háromszoros volt a termékeladásból származó bevételek növekedése is. 2006-ra 30-40 százalékos forgalomnövekedést vár a cég.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról