Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 22. 09:41

Egyre népszerűbb a szervereken a Windows és a Linux

Az IDC legfrissebb jelentése szerint 2005-ben a szerverpiac 4,4 százalékkal 51,3 milliárd dollárra növekedett, míg a rivális Gartner adatai szerint az eladások 4,5 százalékkal 49,5 milliárdra nőttek. A negyedik negyedévben azonban a szerverpiaci forgalom 0,2 százalékkal volt alacsonyabb mint egy évvel korában, 2003 óta nem fordult elő hogy a kiszolgálók eladásai csökkentek volna.

[HWSW] Az IDC legfrissebb jelentése szerint 2005-ben a szerverpiac 4,4 százalékkal 51,3 milliárd dollárra növekedett, míg a rivális Gartner adatai szerint az eladások 4,5 százalékkal 49,5 milliárdra nőttek. A negyedik negyedévben azonban a szerverpiaci forgalom 0,2 százalékkal volt alacsonyabb mint egy évvel korában, 2003 óta nem fordult elő hogy a kiszolgálók eladásai csökkentek volna.

Élen az IBM

A globális szerverpiac vezetője bevétel szerint továbbra is az IBM, a vállalat tavaly 16,9 milliárd dollár értékben adott el kiszolgálókat, ezzel az eladások 32,9 százalékát szerezte meg. A Nagy Kék azonban nem tudott lépést tartani a piaci növekedéssel, részesedése csökkent. A második helyen álló HP ezzel szemben a piacnál kétszerte gyorsabban növelte eladásait és 14,2 milliárdos bevételt realizált, a harmadik helyezett Dell 13,3 százalékos növekedéssel 5,3 milliárd dollárt könyvelhetett el. Az eladott szerverek darabszámát tekintve 2005-ben a HP volt a piacvezető, a céget a sorban a Dell követte.

A Sun mélyrepülése tovább folytatódott tavaly, a cég szerverpiaci bevételei 4,9 százalékkal 4,9 milliárd dollárra csökkentek. Bár a negyedik negyedévben az x86-alapú Sun szerverek forgalma 69 százalékkal 100 millió dollár fölé nőtt, bár ezzel a vállalat még mindig csak hatodik a gyártók rangsorában. A Sun az idei évben az Opteron-alapú Galaxy, valamint az UltraSPARC T1-alapú rendszereitől várja szerencséjének jobbra fordulását.

Előz a Windows és a Linux

Történelmi pillanat: tavaly a windowsos szerverek forgalma megelőzte a UNIX-ot futtató rendszerekét. Az IDC 1996 óta figyeli a szerverpiacot és most először fordult elő, hogy nem a UNIX volt a legnépszerűbb operációs rendszer. 2005-ben a windowsos gépek eladásai 17,7 milliárd dollárt tettek ki, míg a UNIX-os forgalom 17,5 milliárd dollár volt.

A rendkívül gyorsan teret nyerő Linux pedig megszerezte a harmadik helyet, letaszítva a dobogóról az IBM mainframe operációs rendszerét, a z/OS-t. A linuxos kiszolgálók eladásai tavaly 4,3 milliárd dollárról 5,3 milliárdra nőttek, miközben az IBM eServer zSeries rendszerek forgalma 5,7 milliárdról 5,8 milliárdra esett vissza.

A folyamatosan csökkenő UNIX-piacot 2005-ben az IBM vezette 31,8 százalékos piaci részesedéssel, elhódítva az elsőséget a HP-tól (29,8%) és a Suntól (26,2%). A Sun UNIX-szerver eladásai továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak, a vállalat tavaly 10 százalékkal alacsonyabb értékben adott el UNIX-os kiszolgálókat mint 2004-ben, ennek ellenére a leszállított gépen száma szerint továbbra is őrzi meggyőző elsőségét.

Kelendőek az olcsó gépek

A legnagyobb növekedés -- szokás szerint -- az alsó kategóriás, 25 ezer dollárnál olcsóbb szerverek szegmensében volt megfigyelhető, a világszerte leszállított 7 millió kiszolgálóból 6,8 millió tartozott ebbe a körbe. Opteronja révén látványos sikert könyvelhetett el az AMD, amely a 2004 negyedik negyedévében elért 6 százalékos piaci részesedését a tavalyi év végére 14 százalék fölé tudta növelni. Az x86-szerverek szegmensében toronymagas volt a HP-fölény (33,4%), a második helyen az IBM és a Dell osztozott (20%). A negyedik negyedévben eladott x86-szerverek közel 80 százaléka már 64 bites kiépítésű volt.

Szintén látványos fellendülés volt megfigyelhető a blade szerverek piacán, ahol az eladások 84 százalékal 2,11 milliárd dollárra nőttek. A blade-piacot az IBM vezette 40,9 százalékkal, míg a kategória "feltalálójának", a HP-nek csupán 34,5 százalék jutott. A harmadik helyet a Dell szerezte meg, a cég az eladások 10,1 százalékát tartotta kézben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról