:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 21. 10:49

Biztonsági kockázatot jelent a Google Desktop Search

[News.com/HWSW] A Gartner elemzőcég arra figyelmezteti a vállalatokat, hogy a Google Desktop Search legújabb bétaváltozatának használata biztonsági kockázatokat hordoz. A keresőóriás egyetért a Gartnerrel.

[News.com/HWSW] A Gartner elemzőcég arra figyelmezteti a vállalatokat, hogy a Google Desktop Search legújabb bétaváltozatának használata biztonsági kockázatokat hordoz. A keresőóriás egyetért a Gartnerrel.

A Google Desktop 3 bétája február második hetében jelent meg és az egyik legérdekesebb szolgáltatása, hogy a felhasználó az összes számítógépén kereshet, vagyis nem kell észben tartania, hogy egy adott dokumentumot az asztali gépén vagy a notebookján tárolt-e, a Google "emlékszik helyette". Ezt azonban a Google Desktop 3 úgy oldja meg, hogy a létrehozott állományokból egy másolatot 30 napig a Google szerverén tárol.

Noha a Google szerverével a kommunikáció titkosított, a Gartner szerint a vállalatok számára mégis elfogadhatatlan lehet, hogy ilyen úton információk kerüljenek ki a szervezettől, a dolgozók akár merő véletlenségből is megoszthatnak érzékeny dokumentumokat. A Google egyetért a neves elemzőcéggel, a vállalat európai marketing menedzsere, Andy Ku a ZDNetnek beismerte, hogy ez valóban komoly kockázatot jelent, bár nem többet, mint az e-mailezés, amely szintén lehetőséget ad információk kijuttatására.

"Elméletileg bármilyen szellemi tulajdon kijuthat egy vállalattól" -- mondta Ku. "Megértjük, hogy a 'Search Across Computers' szolgáltatással kapcsolatban vannak biztonsági aggályok, azonban a Google nem tárol információkat a felhasználók vagy cégek beleegyezése nélkül." A több számítógépen történő keresést természetesen ki lehet kapcsolni.

A Google képviselője szerint a vállalatokon múlik, igénybe veszik-e a szolgáltatást, mely dokumentumaik indexelését teszik lehetővé, illetve hogy a dolgozóknak mit engednek és mit nem. A Google Desktop Search egyébként egy kifejezetten otthoni felhasználóknak szánt szoftvert, a vállalatok számára ajánlott Google Desktop for Enterprise-ban az adminisztrátorok központilag tilthatják le a 'Search Across Computers' funkciót, amelyet a Gartner szerint azonnal meg is kell tenniük. A Google úgy véli, a vállalatoknak az Enterprise verziót kellene használni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.