Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 20. 11:56:35

Fut a Linux a Niagarán

A Linux operációs rendszer SPARC processzorokra való portolásának egyik vezetője, Dave Miller pénteken a blogjában adta hírül, hogy sikerült elindítania a nyílt forrású szoftvert egy Sun UltraSPARC T1 lapkára épülő Sun Fire T2000 szerveren. Az operációs rendszer 32 processzoros rendszernek ismerte fel a számítógépet, mivel a Niagara kódnevű chip 8 magot tartalmaz, amelyek egyenként 4 utasításszál párhuzamos végrehajtására képesek.

[HWSW] A Linux operációs rendszer SPARC processzorokra való portolásának egyik vezetője, Dave Miller pénteken a blogjában adta hírül, hogy sikerült elindítania a nyílt forrású szoftvert egy Sun UltraSPARC T1 lapkára épülő Sun Fire T2000 szerveren. Az operációs rendszer 32 processzoros rendszernek ismerte fel a számítógépet, mivel a Niagara kódnevű chip 8 magot tartalmaz, amelyek egyenként 4 utasításszál párhuzamos végrehajtására képesek.

A programozó véleménye szerint nem egyszerű feladat az operációs rendszert a Niagarára portolni, hiszen egy teljesen új architektúráról van szó, ami a szoftver oldaláról komoly változtatásokat kíván meg. Miller egy januári konferencián elmondta, tervei szerint február közepére a Linux alapfunkciói február közepére már működni fognak az UltraSPARC T1-en, márciusban pedig a teljes kernel stabilan fut majd.

Az UltraSPARC T1-et kivéve a Sun összes processzorán fut a Linux, azonban mégsem igazán elterjedt. Míg a Sun szerverpiaci versenytársainak rendszerein a szabad operációs rendszer komoly hagyományokkal rendelkezik, a vállalat gépeit szinte kizárólag Solarissal használják, noha az x86 processzoros Sun-szerverek Linuxszal is rendelhetők. A legnagyobb Linux-disztibútorok, a Red Hat és a Novell (SUSE) egyáltalán nem is támogatják a SPARC processzoros rendszereket.

A Sun a múlt héten GPL licenc alatt közzétette az UltraSPARC T1 processzor részletes dokumentációját. A vállalat elsősorban azt várja e lépéstől, hogy a Linuxot fejlesztő közösség az UltraSPARC T1 felé forduljon és felkészítse az operációs rendszert a lapka támogatására, illetve a lehető legtöbb alkalmazás készüljön el az UltraSPARC T1-re Linux alá. A processzoron egyelőre kizárólag a Sun saját Solaris operációs rendszere fut.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 17:35

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.