Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 15. 13:33:35

Az okostelefonok kétharmada Symbian operációs rendszerre épül

Történetének első nyereséges negyedévét zárta a Symbian konzorcium, amely az okostelefonokban rendkívül népszerű operációs rendszeréről ismert. A vállalat bejelentése szerint a tavalyi negyedik negyedévben 10,9 millió Symbian-alapú okostelefon kelt el, egész évben pedig összesen 33 millió ilyen készülék talált gazdára, ami 2004-hez képest 136 százalékos növekedésnek felel meg.

[HWSW] Történetének első nyereséges negyedévét zárta a Symbian konzorcium, amely az okostelefonokban rendkívül népszerű operációs rendszeréről ismert. A vállalat bejelentése szerint a tavalyi negyedik negyedévben 10,9 millió Symbian-alapú okostelefon kelt el, egész évben pedig összesen 33 millió ilyen készülék talált gazdára, ami 2004-hez képest 136 százalékos növekedésnek felel meg.

Eddig összesen mintegy 60 millió Symbian OS-t futtató mobiltelefon került a piacra, a vállalat saját becslései szerint az okostelefonok 60-70 százalékában használják az ő szoftverüket. A Symbian szoftverét használja készülékeiben többek között a Nokia, a Sony Ericsson, a Siemens, a Panasonic, a Sharp, de a BenQ-Siemensnek, a Samsungnak, a Mitusbishinek és a Lenovónak is vannak ilyen termékei.

Nigel Clifford, a Symbian vezetője elmondta, a vállalat célja hogy kiterjessze az operációs rendszerre épülő készülékek számát, ezért egyfelől csökkentik a licencdíjakat, másfelől olyan változatot készítenek a szoftverből, amely gyengébb hardveren, "hétköznapi" telefonokon is futtatható.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 20:27

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.