Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 14. 14:05

Mobilgyártó vegyesvállalatot alapít a Nokia és a Sanyo

Vegyesvállalatot hoz létre mobiltelefonok gyártására a Nokia és a Sanyo, a két cég tulajdonképpen egy vállalatban egyesíti a CDMA szabványt támogató készülékeikkel foglalkozó üzletágakat. A vegyesvállalat a harmadik negyedévben kezdi meg a működését mintegy 3500 dolgozóval, de a felek egyelőre további részleteket nem közöltek, így egyelőre nem nyilvános a cég tulajdonosai szerkezete és a neve sem, illetve a vezetők személyét is homály fedi.

[HWSW] Vegyesvállalatot hoz létre mobiltelefonok gyártására a Nokia és a Sanyo, a két cég tulajdonképpen egy vállalatban egyesíti a CDMA szabványt támogató készülékeikkel foglalkozó üzletágakat. A vegyesvállalat a harmadik negyedévben kezdi meg a működését mintegy 3500 dolgozóval, de a felek egyelőre további részleteket nem közöltek, így egyelőre nem nyilvános a cég tulajdonosai szerkezete és a neve sem, illetve a vezetők személyét is homály fedi.

A Nokia jelenleg a legnagyobb mobiltelefon-gyártó, azonban a CDMA-piacon nem jelentős szereplő. A vállalat az együttműködéstől nyilvánvalóan azt várja, hogy megvesse a lábát a CDMA-piacokon és betörjön a számára eleddig szinte szűz területekre, kihasználva márkanevének erejét és a Sanyo CDMA-tapasztalatait. A két vállalat közleménye szerint a Nokia és a Sanyo kiegészíti egymást, mivel a finn cég elsősorban az alsó- és középkategóriára, míg a Sanyo a felső kategóriára koncentrált.


Sanyo CDMA-készülékek

A harmadik generációs CDMA (Code Division Multiple Access) szabványt az Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában, Indiában és Kínában használják a szolgáltatók. A Nokia és a Sanyo vegyesvállalata összesen mintegy 20 százalékos részesedéssel rendelkezik majd ebben a szegmensben, legnagyobb riválisai a Samsung és az LG Electronics lesznek.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról