Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 13. 16:30

Wi-Fi hálózatokon is használható a Nokia 6136 mobiltelefon

A 3GSM World Conference rendezvényen bemutatott Nokia 61316 mobiltelefon érdekessége, hogy Wi-Fi és GSM hálózatokon keresztül is képes hívásokat és adatforgalmat bonyolítani. Az UMA (Unlicensed Mobile Access) technológiának köszönhetően a készülék tulajdonosa képes a beszélgetés vagy az adatcsere megszakadása nélkül vándorolni egyik hálózatból a másikba. A Nokia 6136 mellett egyelőre csak egyetlen UMA-képes készülék létezik, a Samsung SGH-T709, amely az Egyesült Államokban kerül piacra majd a második negyedévben.

[HWSW] A 3GSM World Conference rendezvényen bemutatott Nokia 61316 mobiltelefon érdekessége, hogy Wi-Fi és GSM hálózatokon keresztül is képes hívásokat és adatforgalmat bonyolítani. Az UMA (Unlicensed Mobile Access) technológiának köszönhetően a készülék tulajdonosa képes a beszélgetés vagy az adatcsere megszakadása nélkül vándorolni egyik hálózatból a másikba. A Nokia 6136 mellett egyelőre csak egyetlen UMA-képes készülék létezik, a Samsung SGH-T709, amely az Egyesült Államokban kerül piacra majd a második negyedévben.

A szétnyitható kialakítású új Nokia mobil egyéb képességeit tekintve sem okoz csalódást. A készülék nyolcszoros digitális zoommal felturbózott 1,3 megapixeles kamerát tartalmaz, kijelzője 262 ezer árnyalat megjelenítésére alkalmas, memóriája pedig microSD kártyával bővíthető. A beépített FM-rádióval is rendelkező mobiltelefon a gyártó szerint egy akkutöltéssel 280 óra készenléti időre vagy 5 óra folyamatos beszélgetésre képes, UMA módban azonban a készenléti idő -- a bekapcsolt Wi-Fi vezérlő miatt -- 82 órára csökken.

Szintén a 3GSM-en debütált a Nokia 6131, amely QVGA felbontású (240x320 pixeles), 16 millió árnyalat megjelenítésére alkalmas kijelzőjével hívja fel magára a figyelmet. A széthajtható telefon érdekessége, hogy rugós mechnizmus mozgatja és egyetlen gombnyomásra "szétugrik". A Nokia 6131 egyebekben egy mai felső-középkategóriás mobiltelefon képességeit nyújtja, beépített kamerája 1,3 megapixel felbontású, támogatja az EDGE és Bluetooth adatátvitelt és FM-rádiót is tartalmaz. A telefon memóriája microSD kártyákkal bővíthető, amelyre szükség is lehet, ugyanis a 6131 beépített e-mail kliense képes a csatolt fájlok kezelésére is. A Nokia ígérete szerint a készülék második negyedévtől lesz kapható 275 eurós listaáron.

A mobilpiac finn éllovasa egy harmadik újdosággal is jelentkezett ma, a Nokia 6070 egy alsókategóriás készülék, a vállalat állítása szerint ez a legolcsóbb kamerás telefon a kínálatában. A háromsávos, EDGE-képes mobil 135 eurós listaáron lesz majd kapható a második negyedévtől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról