Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 15. 10:45

A vállalatok nem bíznak a hatóságok szakértelmében, ha informatikai biztonságról van szó

A Business Software Alliance (BSA) most nyilvánosságra hozott kutatása szerint az elmúlt két évben jelentős mértékben nőtt az IT-döntéshozók érzékenysége az információbiztonságra. A tanulmány megállapítja továbbá, hogy a vállalatok az információbiztonság sérülése esetén készek együttműködni a hatóságokkal, azonban nem bíznak azok informatikai eszköztárában és szakértelmében.

[HWSW] A Business Software Alliance (BSA) most nyilvánosságra hozott kutatása szerint az elmúlt két évben jelentős mértékben nőtt az IT-döntéshozók érzékenysége az információbiztonságra. A tanulmány megállapítja továbbá, hogy a vállalatok az információbiztonság sérülése esetén készek együttműködni a hatóságokkal, azonban nem bíznak azok informatikai eszköztárában és szakértelmében.

A BSA megbízásából a Forrester Consulting által végzett kutatás során az USA, Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia és Németország 410 informatikai döntéshozóját kérdezték meg, amelyek 78 százaléka ma a korábbiaknál több figyelmet fordít az IT-biztonsággal foglalkozó projektekre. A válaszadók majd háromnegyede az üzleti tervezési folyamat alapelemének tartja a biztonság kérdését, 81 százalékuk pedig leginkább a leállásokból keletkező veszteségek miatt aggódik. Figyelemreméltó, hogy a döntéshozók 63 százaléka beismeri, hogy ügyfelei rendszeresen érdeklődnek biztonsági rendszereik állapota felől, 70 százalékuk pedig épp az ügyfelek érdeklődése nyomán vizsgálta felül biztonsági rendszereit.

Az üzleti szféra képviselőinek meggyőződése, hogy a kormányoknak komoly szerepet kell játszania az információbiztonság, különösen pedig a törvények érvényesítése területén, hiszen gyakran bűncselekmények elkövetéséről van szó. Az ipar szereplői készek a hatóságokkal történő együttműködésre, a válaszadók 54 százaléka rendelkezik a kormányzati, hatósági szereplők azon listájával, akiket az információbiztonság megsértése esetén értesít. A válaszadók 67 százaléka még inkább együttműködne a kormányzati szervezekkel, ha azok teljes egészében rendelkeznének a számítógépes bűnözés nyomozásához szükséges tudással és eszközökkel.

"Biztatóak a kutatás eredményei, hiszen úgy tűnik, az informatikai döntéshozók felismerik az adatbiztonság jelentőségét és egyre inkább törődnek a szükséges lépések megtételével" -- mondta Beth Scott, a BSA-nak az EMEA régióért felelős alelnöke. "Miközben az üzleti szektor technikai értelemben egyre jobban fel tud készülni az információbiztonság kérdéseire, addig továbbra is nagyon fontos, hogy törvényhozók támogatásával mindenkiben tudatosodjanak a kockázatok, és el lehessen érni, hogy a büntetőjog hatékonyan távol tartja az internetes bűnözőket."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról