Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 13. 10:23

Négymagos processzort mutatott be az Intel

Justin Rattner
Justin Rattner
[News.com/HWSW] Az Intel bemutatta az év végén érkező négymagos Clovertown szerverprocesszor első működő példányait. A tervek szerint a Clovertown szállítása még 2006-ban megkezdődik a szervergyártók felé, az új chipre épülő első számítógépek pedig 2007 elején jelenhetnek meg.

A Clovertown egy kétprocesszoros szerverben volt megtekinthető. Justin Rattner, az Intel technológiai igazgatója elmondta, a vállalat jól halad a chip validációjával és a lapka "robusztus teljesítményt nyújt". Jelenleg a finomhangolás zajlik, amelyhez igénybe veszik szerveralkalmazásokat fejlesztő cégek segítségét.

Whitefield: törölve

A Clovertown kétprocesszoros -- azaz összesen nyolc magot tartalmazó -- szerverek számára készül, a négy- és többfoglalatos rendszerekbe szánt változat Tigerton néven érkezik majd kicsit később. Korábban úgy hírlett, az Intel első négymagos processzora a Whitefield lesz, azonban ezt a projektet törölték. A Whitefield még a Pentium 4-ből ismert NetBurst mikroarchitektúrára épült volna.

A Clovertown és a Tigerton architektúrájukat tekintve a kétmagos Merom, Conroe és Woodcrest által fémjelzett családba tartoznak. A Meromot notebookokba, a Conroe-t asztali gépekbe, a Woodcrestet pedig szerverekbe szánja az Intel. Rattner elmondása szerint az asztali gépekbe és notebookokba szánt processzorok esetében az Intel csak lassabban növeli a magok számát.

Iparági pletykák szerint a Clowertown és a Tigerton nem lesz más, mint két kétmagos Woodcrest lapka egy tokban, azonban ezt az információt Rattner nem volt hajlandó kommentálni. A Woodcrestet az év közepére ígéri az Intel, de Rattner szerint egy jelentős pénzintézet kísérleti jelleggel már használ Woodcrest-alapú szervereket, amely azt bizonyítja, hogy a processzor fejlesztése jól halad.

Magok tömege

Az Intel és az AMD fej-fej mellett haladnak a négymagos processzorok fejlesztésében. Az AMD a tervek szerint az év közepén mutatja be saját négymagos Opteronját, bár egyelőre nem tudni, ezek mikor kerülhetnek piacra. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a négymagos Opteronokat már 65 nanométeres csíkszélességgel gyártják majd, legkorábban az év második felétől, kereskedelmi megjelenésük pedig 2007-ben várható.

Rattner elmondása szerint az évtized végére már több tíz magot tartalmazó lapkák várhatók a vállalat műhelyéből, újabb tíz év elteltével azonban a magok száma elérheti a százas nagyságrendet is. Rattner szerint a többszáz magos processzorokban a magokból csoportok hozhatók létre egyes feladatok -- például a videók vagy a hangok -- kezelésére. A processzorok dinamikusan oszthatanák el a magokat az egyes feladatok között. "Száz mag egészen sokféleképpen használható" -- mondta Rattner.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról