Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 2. 16:01

Csúcsteljesítményű grafikus kártyák AGP foglalatba

Bizonyára sokan vannak, akik a lehető legnagyobb grafikus teljesítményre vágynak, ám régebbi, szeretett alaplapjuk nem fogadja a PCI Express kivitelű kártyákat. Nekik készült az NVIDIA vadonatúj videochipje, a GeForce 7800GS, amely a tavaly nyáron bemutatott csúcskategóriás GPU AGP-s változata.

[HWSW] Bizonyára sokan vannak, akik a lehető legnagyobb grafikus teljesítményre vágynak, ám régebbi, szeretett alaplapjuk nem fogadja a PCI Express kivitelű kártyákat. Nekik készült az NVIDIA vadonatúj videochipje, a GeForce 7800GS, amely a tavaly nyáron bemutatott csúcskategóriás GPU AGP-s változata.

A GeForce 7800GS a G70 chipre épülő 7800-as sorozat leggyengébbje, a mag ugyanis csak 375 MHz-en, a hozzá kapcsolt GDDR3 memória pedig 600 MHz-es órajelen működik. A lapkában 16 pixel futószalagot és 6 vertex shadert aktiváltak. Amint az ismert, a GTX csúcsváltozat 430 MHz-en működik és 24 pixel- és 8 vertex futószalaggal büszkélkedhet, a GT változat pedig 400 MHz-en ketyeg és 20 pixel-, valamint 7 vertexfeldolgozó futószalagot aktiváltak benne. A GTX-hez 1200 MHz-es, a GT-hez pedig 1 GHz-es memória csatlakozik, természetesen 256 bites buszon, nincs ez másképp a GS esetében sem.

Az NVIDIA állítása szerint a GeForce 7800GS chipes kártyák a hétvégén elérhetők lesznek a legnagyobb amerikai üzletekben és online áruházakban. A GeForce 7800GS köré a legnagyobb kártyagyártók építenek termékeket, beleértve olyan neveket, mint az AOpen, ASUS, BFG Technologies, Club 3D, EVG, Gainward, Gigabyte, Innovision, Leadtek, a Sparkle és az XFX.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról