Szerző: Ady Krisztián

2006. február 8. 09:48

Letölthető az Opera 9 böngésző második előzetese

Miközben az internetezők figyelmét jelenleg az Internet Explorer 7 nemrég kiadott bétája, illetve annak hibái körüli felhajtás -- hiszen ezért béta -- kötik le, az Opera csendben fejleszti webböngészője legújabb változatát. Az Opera 9-ből letölthetővé tették a legújabb technológiai előzetest , mely bepillantást enged a készülő böngésző újdonságaiba.

[HWSW] Miközben az internetezők figyelmét jelenleg az Internet Explorer 7 nemrég kiadott bétája, illetve annak hibái körüli felhajtás -- hiszen ezért béta -- kötik le, az Opera csendben fejleszti webböngészője legújabb változatát. Az Opera 9-ből letölthetővé tették a legújabb technológiai előzetest, mely bepillantást enged a készülő böngésző újdonságaiba.

Az egyik legszembetűnőbb újdonság a widgetek, kis panelek megjelenése, a Mac OS X kis segédprogramjaihoz hasonló alkalmazások telepíthetősége, melyek az F6 funkciógomb lenyomását követően jelennek meg. Ezek a kis segédprogramok megmutathatják az időt, időjárást, vagy részvényeink árfolyamát is. Az új előzetesben újra helyet kapott a Bittorrent hálózati kliens is, melyet a 8.5-ös verzióból sokan hiányoltak.

Az Opera új változatának előzetese továbbra is a megszokott felületet nyújtja, ehhez egyelőre nem nyúltak hozzá a fejlesztők. A 9-es változat is ingyenesen lesz letölthető, ahogyan a 8.5-ös is, mely jelentős fejlesztéseken ment keresztül, az IBM WebSphere Multimodal Environment technológiájának köszönhetően akár már szóban is adhatunk utasításokat a böngészőnek, illetve űrlapokat tölthetünk ki, repülőjegyet rendelhetünk a billentyűzet használata nélkül.

A fejlesztők szerint a szoftver számos területen mutathatja majd meg a hangfelismerés előnyeit, például egy Opera Show bemutató közben egyszerűen szavainkkal irányíthatjuk a prezentációt, s nem kell a billentyűzethez, távvezérlőhöz nyúlnunk.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról