:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 30. 14:14

Egyre nagyobb kárt okoz a személyes adatokkal visszaélés

[WSJ] A Javelin Strategy & Research által közzétett adatok szerint tavaly mintegy 8,9 millió amerikai személyes adatát tulajdonították el illetéktelenek és használták csalások elkövetésére.

[WSJ] A Javelin Strategy & Research által közzétett adatok szerint tavaly mintegy 8,9 millió amerikai személyes adatát tulajdonították el illetéktelenek és használták csalások elkövetésére.

Egyre nehezebb balekot fogni

2004-ben még mintegy 9,3 millióan, 2003-ban pedig közel 10 millióan váltak áldozattá, amely azt jelenti, hogy a csalók egyre nehezebben találnak "balekokat". Aggasztó ugyanakkor, hogy az általuk okozott kár értéke növekedik, a 2004-es 54,4 milliárd dollárról egy év alatt 56,6 milliárd dollárra emelkedett. "Egyre nehezebb elkövetni ezeket a bűncselekményeket" -- mondta James Van Dyke, a Javelin vezető elemzője. "A bűnözők azonban egyre tapasztaltabbak és egyre jobban megkopasztják az áldozataikat."

A Javelin adatai szerint a 25-34 éves korosztály tagjai esnek a leggyakrabban áldozatul és rendszerint a legkisebb jövedelműek szenvedik el a legnagyobb kárt -- vélhetően azért, mert ez a réteg a legkevésbé iskolázott és tájékozott, ezért nincs is tudatában a leselkedő fenyegetéseknek, illetve a megelőző intézkedéseknek. A személyenként számított átlagos kár tavaly meghaladta a 6 ezer dollárt, bár a csalók által eltulajdonított összegek 93 százalékát a bankok, pénzintézetek könyvelhették el, leginkább azért, mert a fogyasztók a legtöbbször mentesülnek a hitelkártyáikkal elkövetett csalások anyagi következményeitől -- legalábbis részben.

Az interneten is lopják az adatokat

A bűnözők gyakran az interneten keresztül jutnak a személyes adatokhoz. Az egyik legújabb és legnépszerűbb módszer az adathalászat (phishing), ilyenkor az elkövetők banki weboldalnak álcázott weboldalon keresztül szerzik be az ügyfelek személyes adatait, a számlaszámokat, jelszavakat, bankkártya számokat és PIN-kódokat, többnyire adategyeztetésnek álcázva a lopást. Sajnos a kísérletek sorra sikerrel járnak, noha az elmúlt időszakban számos bank népszerűsítette azt a tényt, hogy online soha, semmilyen körülmények között nem kéri el ezeket az adatokat a felhasználóktól.

Szintén népszerűek még az úgynevezett keyloggerek, ilyenkor a bűnözők észrevétlenül egy olyan programot juttatnak a felhasználó számítógépére, amely figyeli és naplózza a begépelt adatokat, köztük az internetes bankoláshoz használt felhasználói neveket, jelszavakat, kártyaszámokat. Ezeket az adatokat aztán a szoftver a bűnözőkhöz továbbítja, akik a megszerzett információk birtokában hamis kártyákat készítenek, ezután bankautomatákból pénzt emelnek le a számláról.

Az áldozatok sokszor csak akkor jönnek rá arra, hogy valaki más (is) használja bank- és hitelkártyájukat, amikor megkapják az egyenlegértesítőtt, vagy amikor egy hitelkérelmüket a túlköltekezés miatt elutasítják. Ilyenkor a legnagyobbak a veszteségek, személyenként átlagban 1391 dollárra rúgnak, az ügyintézés pedig akár egy hétig is eltarthat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.