Szerző: Ady Krisztián

2006. január 30. 11:00

Átlátszó szerves kijelzőt fejleszt a Fraunhofer Institute

A szerves technológiájú -- úgynevezett OLED, azaz szerves fénykibocsátó diódákat alkalmazó -- színes kijelzőket egyre több elektromos berendezésben láthatjuk viszont, manapság már nem csak MP3-lejátszókon találkozhatunk kisebb példányaival, hanem digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok TFT-kijelzőit is felváltják velük. A szerves kijelzők kontrasztosabbak, mely annak köszönhető, hogy az ilyen kijelzők nem rendelkeznek háttérvilágítással, maguk a pixelek, a szerves anyagból kialakított diódák bocsátanak ki fényt az elektromos áram hatására.

[HWSW] A szerves technológiájú -- úgynevezett OLED, azaz szerves fénykibocsátó diódákat alkalmazó -- színes kijelzőket egyre több elektromos berendezésben láthatjuk viszont, manapság már nem csak MP3-lejátszókon találkozhatunk kisebb példányaival, hanem digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok TFT-kijelzőit is felváltják velük. A szerves kijelzők kontrasztosabbak, mely annak köszönhető, hogy az ilyen kijelzők nem rendelkeznek háttérvilágítással, maguk a pixelek, a szerves anyagból kialakított diódák bocsátanak ki fényt az elektromos áram hatására.

Átlátszó

Mivel nincs folyamatos, energiát zabáló háttérvilágításuk, ezért fogyasztásuk is alacsonyabb lehet folyadékkristályos társaiknál. A nyomtatási technológiák segítségével a szerves kijelzők könnyebben, olcsóbban gyárthatók, tartalmuk pedig minden szögből tökéletesen látható. A fejlesztés ezen a területen sem áll meg: a Fraunhofer bejelentette, hogy olyan színes -- akár két színt is kombináló -- szerves kijelzőket képes készíteni, melyek átlátszóak, így lényegesen több alkalmazási területen használhatók, mint átlátszatlan elődeik.

Az új eljárással készített kijelző akár két üveglap, laminált üveg rétegei közé is elhelyezhető, így akár szimpla ablak-, kirakatüveget, vagy például egy autó szélvédőjét is kijelzővé változtathatja, mely ugyanolyan átlátszó marad, mint korábban. Az eddigi kísérletek során fémoxidos bevonatokat használtak, azok azonban túlságosan vastag réteget képeztek ahhoz, hogy elegendő fény hatolhasson át az anyagon. A polimeralapú szerves kijelzők első mintapéldányai rögtön számos kereskedelmi hasznosítási ötletet felvetettek.

Bárhol felhasználható

A speciális kijelző figyelmeztető ábrákat, szövegeket jeleníthet meg az átlátszó felületen, üvegen keresztül, de akár megvilágításként is felhasználható hagyományos kijelzőknél. A Fraunhofer kutatói azt is lehetségesnek tartják, hogy kétszínű megjelenítésre alkalmas átlátszó kijelzőket készítsenek, mely a két szín kombinálásával tovább növeli a felhasználási lehetőségeket.

A szerves fénykibocsátó diódákat alkalmazó kijelzők szinte minden paramétert tekintve jobb megoldást kínálhatnak az LCD- és plazmapaneleknél. Kis méretben már több mint egy éve elérhetők a piacon, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan valósággá válhat a nagyobb méretű változatok sorozatgyártása is, melyek akár televíziókban, noteszgépekben, asztali monitorokban is használhatók lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról