Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 25. 11:30

Történelmi magasságokban az AMD piaci részesedése

[News.com/HWSW] A Mercury Research jelentése szerint a negyedik negyedévben az AMD adta az x86-os processzoreladások több mint ötödét, a vállalat piaci részesedése elérte a 21,4 százalékot. A cég utoljára 2001-ben tudta 20 százalék fölé tornázni piacrészét.

[News.com/HWSW] A Mercury Research jelentése szerint a negyedik negyedévben az AMD adta az x86-os processzoreladások több mint ötödét, a vállalat piaci részesedése elérte a 21,4 százalékot. A cég utoljára 2001-ben tudta 20 százalék fölé tornázni piacrészét.

Óriási siker az Opteron

Az AMD-chipek elképesztő sikerét jól jelzi, hogy a harmadik negyedévben a vállalat még csak kevesebb mint 18 százalékos részesedéssel rendelkezett, vagyis három hónap alatt több mint 3 százalékpontot javított, ami rendkívüli teljesítménynek számít: az Intel és az AMD versenyében negyedévről negyedévre csupán pár tized százalékpontos változás szokott bekövetkezni.

Az AMD sikerét elsősorban az Opteron iránti óriási keresletnek köszönheti. A világ vezetői szervergyártói -- a Dell kivételével -- mind forgalmaznak opteronos szervereket, nem kis sikerrel. A Sun Microsystems a legutóbbi negyedévben például az Opteron-alapú Galaxy termékcsalád sikerének köszönhetően megduplázta x86-os szerver-eladásait. A Mercury adatai szerint a negyedik negyedévben az AMD adta az x86 szerverchipek 16,4 százalékát.

Az AMD Opteronjai teljesítmény, fogyasztás és műszaki megoldások terén is megelőzik az Intel Xeonjait. Emlékezetes, hogy az AMD már áprilisban piacra dobta kétmagos Opteronjait, amelyeket rendkívüli lelkesedéssel fogadott a piac, míg az Intel csak október közepén tudta bemutatni első kétmagos Xeonjait. Ezek a 90 nanométeres csíkszélességű lapkák ráadásul csak afféle tűzoltóként szerepelnek az Intel kínálatában, míg idén el nem készülnek a vadonatúj, 65 nanométeres chipek.

Minden negyedik asztali gépben AMD-szív dobog

A második legnagyobb processzorgyártó asztali chipjei is rendkívül jól fogytak, ebben, az AMD számára hagyományosan erős piaci szegmensben a részesedés meghaladta a 24 százalékot, ami elsősorban a kisekereskedelemben értékesített, AMD-alapú konfigurációk sikerének volt betudható. A noteszgépek piacán is szép eredményeket ért el az AMD, a harmadik negyedévben elkönyvelt 12,2 százalékos részesedését 15,1 százalékra tudta növelni.

A Mercury adatai szerint az AMD és az Intel adták a teljes x86 processzorpiac 98,6 százalékát, ebből könnyen kiszámítható, hogy az Intel piaci részesedése a negyedik negyedévben 77,2 százalékra esett vissza annak ellenére, hogy a vállalat rekordmennyiségű processzor eladásáról számolt be. A fennmaradó 1,4 százalékos piacrészt az egyre inkább marginalizálódó VIA szerezte meg.

Az AMD kimondott célja, hogy pár éven belül az x86-os processzorpiac 30 százalékát szerezze meg. E cél elérését eddig többek között a szűkös gyártókapacitás is lehetetlenné tette, a tavalyi év végén azonban a vállalat megnyitotta drezdai Fab36 félvezetőgyárát, ahol a következő hónapok során indul be a processzorok tömegtermelése, eleinte 90 nanométeres, az év második felében pedig 65 nanométeres csíkszélességgel. A Fab36 segítségével az AMD két és félszeresére növelheti chipgyártó kapacitását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról