Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Rekordnegyedév az Apple-nél

Bodnár Ádám, 2006. január 19. 09:22
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[WSJ/HWSW] A várakozásoknak megfelelően óriási rekordmutatókkal zárta az ünnepekre eső pénzügyi negyedévét az Apple, azonban a vállalat a vártnál gyengébb előrejelzést tett közzé, miután a részvények árfolyama csökkent.

hirdetés
[WSJ/HWSW] A várakozásoknak megfelelően óriási rekordmutatókkal zárta az ünnepekre eső pénzügyi negyedévét az Apple, azonban a vállalat a vártnál gyengébb előrejelzést tett közzé, miután a részvények árfolyama csökkent.

A forgalom felét az iPod adta

A december 31-én véget ért negyedévben az Apple 5,75 milliárd dollár bevételt ért el, ez a megelőző év azonos időszakával összevetve 65 százalékos növekedést jelent. A negyedéves profit közel duplájára, 565 millió dollárra emelkedett. Az eredmények felülmúlták mind az Apple, mind az elemzők várakozásait, bár a képhez hozzátartozik, hogy a most zárt negyedik negyedév egy héttel hosszabb volt mint a tavalyi.

A kiváló eredmények az iPod lejátszók mindent elsöprő sikerének köszönhetőek, piaci szakértők és elemzők 10 millió iPod eladását várták, az Apple azonban 14 millió terméket értékesített, ami több mint háromszor annyi mint egy évvel azelőtt. Az iPod-vásárlók az Apple bevételének már több mint felét adják, az iTunes zenebolt forgalmát is figyelembe véve pedig közel kétharmadát.

Kevés Mac fogyott

A PC-eladások ugyanakkor a várakozások alatt alakultak, a negyedév során 1,25 millió Mac talált gazdára 1,72 milliárd dollár értékben. Egy évvel korábban a cég 1,05 millió számítógépet értékesített. Az Apple képviselői és a piaci szakértők szerint a viszonylag gyenge szereplés oka, hogy a vevők az új, Intel-alapú Apple PC-k megjelenésére várnak. A cég januárban jelentette be Intel-alapú iMac és MacBook Pro számítógépeit, amelyeket februártól lehet megvásárolni.

A jelenlegi negyedévre az Apple vezetői 4,3 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 38 cent profitot várnak, ami lényegesen alacsonyabb mint az elemzői előrejelzés. A Wall Street szakértői 4,6 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 48 centes profitra vonatkozó várakozásokról számoltak be. A viszonylag gyenge prognózis miatt az Apple papírjainak árfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedésben közel 4 százalékot gyengült.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!