:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 19. 09:22

Rekordnegyedév az Apple-nél

[WSJ/HWSW] A várakozásoknak megfelelően óriási rekordmutatókkal zárta az ünnepekre eső pénzügyi negyedévét az Apple, azonban a vállalat a vártnál gyengébb előrejelzést tett közzé, miután a részvények árfolyama csökkent.

[WSJ/HWSW] A várakozásoknak megfelelően óriási rekordmutatókkal zárta az ünnepekre eső pénzügyi negyedévét az Apple, azonban a vállalat a vártnál gyengébb előrejelzést tett közzé, miután a részvények árfolyama csökkent.

A forgalom felét az iPod adta

A december 31-én véget ért negyedévben az Apple 5,75 milliárd dollár bevételt ért el, ez a megelőző év azonos időszakával összevetve 65 százalékos növekedést jelent. A negyedéves profit közel duplájára, 565 millió dollárra emelkedett. Az eredmények felülmúlták mind az Apple, mind az elemzők várakozásait, bár a képhez hozzátartozik, hogy a most zárt negyedik negyedév egy héttel hosszabb volt mint a tavalyi.

A kiváló eredmények az iPod lejátszók mindent elsöprő sikerének köszönhetőek, piaci szakértők és elemzők 10 millió iPod eladását várták, az Apple azonban 14 millió terméket értékesített, ami több mint háromszor annyi mint egy évvel azelőtt. Az iPod-vásárlók az Apple bevételének már több mint felét adják, az iTunes zenebolt forgalmát is figyelembe véve pedig közel kétharmadát.

Kevés Mac fogyott

A PC-eladások ugyanakkor a várakozások alatt alakultak, a negyedév során 1,25 millió Mac talált gazdára 1,72 milliárd dollár értékben. Egy évvel korábban a cég 1,05 millió számítógépet értékesített. Az Apple képviselői és a piaci szakértők szerint a viszonylag gyenge szereplés oka, hogy a vevők az új, Intel-alapú Apple PC-k megjelenésére várnak. A cég januárban jelentette be Intel-alapú iMac és MacBook Pro számítógépeit, amelyeket februártól lehet megvásárolni.

A jelenlegi negyedévre az Apple vezetői 4,3 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 38 cent profitot várnak, ami lényegesen alacsonyabb mint az elemzői előrejelzés. A Wall Street szakértői 4,6 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 48 centes profitra vonatkozó várakozásokról számoltak be. A viszonylag gyenge prognózis miatt az Apple papírjainak árfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedésben közel 4 százalékot gyengült.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.