Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 18. 10:25

Gyengélkedik az IBM szolgáltatási üzletága?

A kulcsfontosságú szolgáltatási üzletág gyenge teljesítménye és a PC-üzletág eladása miatt az IBM negyedik negyedéves bevétele csökkent, az átszervezéseknek, elbocsátásoknak és költségcsökkentéseknek köszönhetően azonban a nettó eredmény mégis 13 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet.

[HWSW] A kulcsfontosságú szolgáltatási üzletág gyenge teljesítménye és a PC-üzletág eladása miatt az IBM negyedik negyedéves bevétele csökkent, az átszervezéseknek, elbocsátásoknak és költségcsökkentéseknek köszönhetően azonban a nettó eredmény mégis 13 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet.

Csökkenő bevétel, növekedő nyereség

A decemberben véget ért üzleti negyedévet az IBM 24,43 milliárd dolláros bevétellel zárta, ez éves szinten 12 százalékos csökkenést jelent, azonban ha az azóta eladott PC-üzletág teljesítményét figyelmen kívül is hagyjuk, a forgalom akkor is 1 százalékos csökkenést mutat. A negyedéves nettó profit ugyanakkor a 2004 negyedik negyedéves 2,83 milliárd dollárról 3,19 milliárd dollárra nőtt. Az egyszeri tételek nélkül számított részvényenkénti eredmény 2,11 dollár volt, ami felülmúlta az elemzők 1,94 dolláros várakozását.

A teljes pénzügyi évben az IBM 91,13 milliárd dollár bevételt ért el, ez 5,4 százalékkal kevesebb a 2004-es forgalomnál. Az éves nettó eredmény 7,93 milliárd dollár, részvényenként 4,87 cent volt, szemben a 2004-ben elkönyvelt 7,48 milliárd dollárnál, részvényenként 4,38 dollárnál. A részvényenkénti eredményt látványosan emelte az IBM részvény-visszavásárlási programja, a cég a negyedik negyedév során 1 milliárd dollárt költött saját részvényeinek visszavásárlására.

Gap
Az IBM tegnap 1,1 milliárd dolláros outsourcing-megállapodást kötött a Gap amerikai ruházati üzletlánccal, amelynek értelmében a Gap informatikai rendszereinek üzemeltetését tíz évig az IBM végzi. Az ügylet keretén belül 400 Gap-alkalmazott az IBM-hez kerül. A pletykák szerint a Nagy Kék hamarosan két további jelentős üzletet üt nyélbe a német hadsereggel és a General Motorsszal.
A Nagy Kék bevételének felét adó Global Services részleg negyedéves forgalma 12 milliárd dollárt tett ki, ez 5 százalékkal marad el a megelőző év azonos időszakának szintjétől. A negyedik negyedév során a divízió összesen 11,5 milliárd dollár értékű szolgáltatási szerződést kötött, míg egy évvel korábban 12,7 milliárd dollárnyit. Elemzők megjegyzik, hogy az egyre telítettebb szolgáltatási piacon az IBM egyre nehezebben boldogul a vetélytársakkal, főleg az olcsó indiai IT-szolgáltatókkal. Szakértők szerint különösen aggasztó, hogy a Global Services gyenge teljesítményt nyújtott az egyik legnagyobb hasznot hozó területen, a professzionális konzultáció terén.

PC nélkül könnyebb

A hardver-bevételek 27 százalékkal estek vissza a Nagy Kéknél, elsősorban a PC-üzletág tavalyi eladása miatt, ezt figyelmen kívül hagyva a hardver-értékesítés forgalma azonban 6 százalékkal növekedett. Figyelemre méltó volt a negyedév során a zSeries mainframe-ek értékesítése, amely mindössze 5 százalékkal nőtt annak ellenére, hogy a vállalat ekkor kezdte meg új modelljeinek szállítását. A pSeries UNIX-szerverek forgalma 4 százalékkal ugrott meg, lényegesen csökkent ugyanakkor az iSeries (AS/400) szerverek iránti kereslet, az eladások 18 százalékkal zuhantak, az Intel-alapú kiszolgálók forgalma pedig gyakorlatilag változatlan maradt.

A tárolási eszközök 24 százalékkal, a félvezetők 48 százalékkal több bevételt hoztak mint egy évvel korábban, utóbbi szegmensben a növekedés elsősorban az Xbox 360 számlájára írható, amelyben az IBM által gyártott egyedi PowerPC processzor található. A Sony és a Nintendo következő generációs konzoljai számára is az IBM szállítja a processzort.

A szoftverek értékesítéséből származó árbevétel nem változott a megelőző év negyedik negyedévéhez képest. Az IBM köztesszoftverek (DB2, WebSphere, Tivoli, Lotus, Rational) forgalma 1 százalékkal nőtt, az operációs rendszereké eközben 6 százalékkal csökkent. Az IBM pénzügyi szolgáltató részlegének bevétele 8 százalékkal csökkent.

Piaci szakértők összességében elégedetten nyilatkoztak az IBM pénzügyi adataitól, többen aggodalmuknak adtak hangot a szolgáltatási részleg hosszú távú kilátásaival kapcsolatban, ugyanakkor a csökkenő bevételek ellenére növekedő nyereségről elégedetten nyilatkoztak. A személyi számítógépes üzletágtól való megszabadulás, valamint az ezt követő átszervezés meghozta a várt eredményt, a negyedéves bruttó eredményhányad 38,8 százalékról 44 százalék fölé ugrott, amelyet az elemzők egyöntetűen üdvözöltek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról