Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 5. 15:09

Megvásárolná a CSC informatikai szolgáltatót a Hewlett-Packard?

[WSJ/HWSW] Az ügyhöz közeli hírforrások szerint a Hewlett-Packard és a Blackstone tőkebefektetési cég vásárolnák meg a Computer Sciences Corp. -- közismertebb, rövid nevén CSC -- informatikai szolgáltatót.

[WSJ/HWSW] Az ügyhöz közeli hírforrások szerint a Hewlett-Packard és a Blackstone tőkebefektetési cég vásárolnák meg a Computer Sciences Corp. -- közismertebb, rövid nevén CSC -- informatikai szolgáltatót.

12 milliárd dolláros ügylet?

A Wall Street Journalban az olvasható, hogy a tárgyalások jelenleg még csak igen kezdeti stádiumban vannak és könnyen lehet, hogy egyáltalán nem születik megegyezés az ügyben. Hogy pontosan mi a Blackstone szerepe az ügyletben, azt egyelőre nem tudni, bár egyes vélemények szerint a HP eleinte csak kisebbségi részesedést szerezne a CSC-ben, később azonban kivásárolná a többi tulajdonost -- köztük a Blackstone-t is.

CSC
A Computer Science Corporationt 1959-ben 100 dolláros kezdőtőkével alapította Roy Nutt és Fletcher Jones, akik akkoriban űrkutatási területen foglalkoztak a számítástechnikával. A CSC eleinte a számítógépgyártóknak kínálta szolgáltatásait, pár éven belül azonban a felhasználók kerültek a fókuszba. A vállalat azóta 78 ezer fősre duzzadt és a világ 80 országában van jelen.
A CSC a legutóbbi pénzügyi évet 3,88 milliárdos forgalommal zárta, a bevétel mintegy 8 százalékkal haladta meg az előző éves szintet. A cég az év során 16 milliárd dollár értékben kötött szerződéseket, a nettó nyeresége pedig meghaladta a 810 millió dollárt. A CSC piaci értéke jelenleg 9,4 milliárd dollár, a részvények árfolyama tegnap 50,82 dolláron zárt. Belsős források szerint a vállalat részvényenként 65 dolláros árat szeretne elérni, ezt az összeget állítólag már korábban is megajánlotta egy nagyobb befektetői csoport, amivel végül nem született megállapodás. A HP, a Blackstone és a CSC illetékesei nem kommentálták az információkat.

Felhizlalnák

A HP célja a szolgáltatási üzletágának felhizlalása lehet, a részleg ugyanis az utóbbi időben -- az erőteljes piaci versenyben -- komoly nyomás alá került a riválisok, főképp az IBM Global Services az EDS, az Accenture és a CSC részéről. A legutóbbi negyedévben a HP szolgáltatási bevételei 3,9 milliárd dollárt tettek ki, ez a teljes vállalati bevétel 17 százaléka. A részleg üzemi eredménye a megelőző év azonos negyedévével összevetve 10 százalékkal 322 millió dollárra csökkent.

A HP az elmúlt évben agresszív akvizíciós stratégiát folytatott, a vállalat elsősorban az adattárolás és az IT-menedzsment területén hajtott végre jelentős felvásárlásokat. Korábban jellemző volt a vállalatra kisebb, helyi informatikai szolgáltatók megvétele, azonban ezek nem voltak jelentő ügyletek, a legtöbb értéke nem érte el az 500 millió dollárt sem. Ann Livermore, a szolgáltatásokat is magában foglaló HP Technology Solutions Group vezetője korábban elmondta, a cég akvizíciós stratégiájában továbbra is a kisebb, helyi cégek szerepelnek majd kiemelt helyen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról