:

Szerző: Ady Krisztián

2006. január 5. 13:49

Külső HD DVD-meghajtóval bővíti az Xbox 360 konzolt a Microsoft

A Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényét a Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates beszéde nyitotta meg, melyen elhangzott, hogy június végéig a redmondi óriás nem kevesebb mint 5,5 millió Xbox 360 konzolt leszállítását tervezi. Ekkorra körülbelül 50 nagyfelbontású televíziókon élvezhető játékot is el lehet majd érni a géphez. Az Xbox 360 továbbra is hiánycikk azonban az Egyesült Államokban és Európában, miközben Japánban a boltok polcain még mindig találhatunk eladatlan példányokat. Gates szerint azonban a cége jó úton halad a kitűzött értékesítési cél eléréséhez.

[HWSW] A Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényét a Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates beszéde nyitotta meg, melyen elhangzott, hogy június végéig a redmondi óriás nem kevesebb mint 5,5 millió Xbox 360 konzolt leszállítását tervezi. Ekkorra körülbelül 50 nagyfelbontású televíziókon élvezhető játékot is el lehet majd érni a géphez. Az Xbox 360 továbbra is hiánycikk azonban az Egyesült Államokban és Európában, miközben Japánban a boltok polcain még mindig találhatunk eladatlan példányokat. Gates szerint azonban a cége jó úton halad a kitűzött értékesítési cél eléréséhez.

HD DVD még az idén

Míg a Sony következő generációs asztali konzolja, a PlayStation 3 már tartalmaz Blu-ray meghajtót, az Xbox 360-ba csak egy "sima" DVD-olvasó került, ezzel sokak szerint a Microsoft máris elbukta a konzolháborút, hiszen a PlayStation 3 alkalmas lesz Blu-ray filmek lejátszására, ami rendkívüli vonzerő lehet a vevők számára. Még a Blu-ray formátumot támogató filmstúdiók is elismerik, hogy a PlayStation 3-nak döntő szerepe lehet a HD DVD és a Blu-ray között dúló gyilkos csatában.

Korábban számtalanszor reppent fel olyan hír, miszerint a Microsoft HD DVD meghajtóval szerelt konzolokat dobna később piacra, de ezeket maga a cég is cáfolta, most azonban már hivatalosan is bejelentették: az Xbox 360-hoz külső egységként lehet majd elérni a HD DVD-meghajtót, még 2006 folyamán. A külső meghajtó alkalmassá teszi majd az Xbox 360 konzolt a HD DVD mozifilmek lejátszására is, ezzel képességeit tekintve "partiban lehet" a PlayStation 3-mal.

A HD DVD formátum "atyja", a Toshiba a CES alkalmából rendezett bemutatón prezentálta két HD DVD-lejátszóját, melyek legolcsóbbika is 499 dolláros áron kerül majd a boltokba. A készülékek online üzleteken keresztül -- például Amazon.com -- máris előrendelhetőek. Az első filmek a lejátszókkal együtt kerülnek a boltokba, a kiadók az év végéig összesen 200 cím megjelentetését tervezik.

Japán bukta

A Sony által uralt piacon az előző generációs Xbox hatalmasat bukott, nem is a gép képességei, hanem a japánok számára is érdekes játékok hiánya miatt. A jelenlegi adatok szerint az Xbox 360-ra is a játékok hiánya miatt gyenge a kereslet. Az Európában és Amerikában sikeres Xboxból alig adtak el 500 ezer darabot napjainkig a szigetországban, miközben az 5,5 éves PlayStation 2-ből több mint 22 millió darab kelt el Ázsiában, melynek jelentős része Japánban talált gazdára.

Az elemzők szerint a japán játékosok kívárnak, megvárják a számukra is érdekesebb játékokat, mint például a napokban megjelent Dead or Alive 4, illetve kiváncsian várják, hogy a Microsoft miképpen reagál a fórumokon jelzett hibákra, minőségi kifogásokra, mint például a konzol melegedése, vagy lefagyása. A Microsoft eltökéltségét jelzi, hogy Japánban az Xbox 360 Premium csomag mindössze 37900 japán jenbe, azaz körülbelül 315 dollárba kerül, azaz a szigetország lakói jóval olcsóbban juthatnak az Egyesült Államokban és Európában hiánycikk konzolhoz.

Japánban csak a konzol Premium változata, azaz a merevlemezt, vezetékes helyett vezeték nélküli vezérlőt és HD-kábelt is tartalmazó csomag kapható, a gyengébb, Core csomagot nem is dobja piacra a Microsoft. A kereskedők szerint a konzolra a vártnál kicsit nagyobb az érdeklődés, az első szállítmány valószínűleg az első napon el fog fogyni. Amerikában és Európában csupán percek kellettek ahhoz, hogy a játékosok elkapkodják az első darabokat.

Az Xbox 360 hardverének alapja egy speciális PowerPC processzor, amely 3,2 GHz-en üzemel és három magot tartalmaz. A magok egyenként két utasításszál párhuzamos végrehajtására képesek és rendelkeznek egy 128 bites vektoros végrehajtóegységgel is. A grafika megjelenítéséről 500 MHz-es egyedi ATI videochip gondoskodik. Az Xbox 360-ban 512 megabájt GDDR3 memória kapott helyet, amely 700 MHz-es órajelen működik. A videochipben további 10 megabájt beágyazott memória található.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.