Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 2. 12:32

Európában a briteknél van a legtöbb szélessávú kapcsolat

Nagy-Britannia lett Európa vezető szélessávú nagyhatalma, megelőzve Franciaországot. Az Egyesült Királyságban már 9,8 millió vállalat és háztartás használ szélessávú internetet -- állítja a Point Topic elemzőcég.

[HWSW] Nagy-Britannia lett Európa vezető szélessávú "nagyhatalma", megelőzve Franciaországot. Az Egyesült Királyságban már 9,8 millió vállalat és háztartás használ szélessávú internetet -- állítja a Point Topic elemzőcég.

Előznek a britek, előzhetnek a kínaiak

A legfrissebb adatok szerint az év első kilenc hónapjában Nagy-Britanniában 2,8 millióval növekedett a kiépített szélessávú kapcsolatok száma, míg Franciaországban csupán 2,2 millióval. A Point Topic jelentése kitér arra is, hogy a trend várhatóan folytatódni fog, azaz a szigetországban gyorsabban nő majd a hozzáférések száma, ahogy élesedik a verseny a távközlési piacon.

A Point Topic adatai szerint világszerte jelenleg mintegy 205 millió szélessávú hozzáférés van kiépítve, ez éves szinten közel 25 százalékos növekedést jelentett. A legtöbben továbbra is az Egyesült Államokban interneteznek szélessávon, az USA-ban található az összes broadband kapcsolat több mint ötöde, de várható hogy hamarosan Kína veszi át a vezető pozíciót: a világ legnépesebb országában már 35 millió szélessávú kapcsolatot építettek ki.

A harmadik legtöbb szélessávú internethozzáférést a japánok mondhatják magukénak, közel 21 milliót, a negyedik helyezett Dél-Koreában már csak 12 millió található. A Point Topic előrejelzése szerint a legnagyobb európai országok -- Nagy-Britannia, Franciaország és Németország -- a szélessávú kapcsolatok számát tekintve hamarosan utolérhetik e két ázsiai országot. A legtöbb szélessávú kapcsolattal rendelkező országok tizes listáján Kanada, Olaszország és Spanyolország szerepel még.

A magyar helyzet

A Nemzeti Szélessávú Stratégia keretében készült helyzetértékelés szerint a lakossági internet-penetráció és a 100 lakosra jutó szélessávú előfizetés szám tekintetében továbbra is jelentős Magyarország lemaradása az Európai Unióhoz és a világ fejlettebb gazdaságaihoz képest. Ugyanakkor európai összevetésben is biztató adat, hogy Magyarországon a szélessávú előfizetések aránya az összes internet-előfizetésen belül már megközelítette az 50 százalékot, és az előrejelzések szerint 2006 végére eléri a 60 százalékot.

A Nemzeti Szélessávú Stratégiában lefektetett cél, hogy a szélessávú internetpenetráció, az e-közigazgatási szolgáltatások igénybe vétele, valamint az e-kereskedelem részaránya 2008 végéig elérje az EU átlagát, 2013 végéig pedig az "EU 15" átlagát. Az elgondolás szerint 2008 végére a lakosság 90 százaléka számára elérhető lesz a szélessávú internet, 2010-re pedig akár a teljes magyar népesség szélessávon kapcsolódhat a világhálóra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról