:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 21. 12:14

Eltűnnek a piacról a Maxtor merevlemezek

Újabb patinás név tűnik el a merevlemez-piacról, a piacvezető Seagate ugyanis ma bejelentette, hogy 1,9 milliárd dollár értékű saját részvényért felvásárolja a versenytárs Maxtort.

[HWSW] Újabb patinás név tűnik el a merevlemez-piacról, a piacvezető Seagate ugyanis ma bejelentette, hogy 1,9 milliárd dollár értékű saját részvényért felvásárolja a versenytárs Maxtort.

Eltűnik a Maxtor

A Seagate 1979 óta létezik, a vállalat nevéhez köthető az első 5,25 hüvelykes, tehát PC-kben is használható méretű merevlemez megalkotása. A cég 1989-ben a Control Data, 1996-ban pedig a Conner felvásárlásával erősítette pozícióit. A tavalyi évben a cég 7,55 milliárd dollár forgalom mellett 707 millió dollár adózás utáni nyereséget ért el. A Maxtort 1982-ben alapították a kaliforniai Milpitasban, a vállalat 2001-ben felvásárolta a Quantumot, így vált a világ egyik legnagyobb merevlemezgyártó cégévé. A Maxtor tavalyi bevétele elérte a 3,8 milliárd dollárt, amelyhez 182 milliós veszteség társult.

A Maxtor részvényesei minden papírjukért cserébe 0,37 Seagate-részvényt kapnak, a papírok tegnapi záróárát figyelembe véve így a tranzakció értéke mintegy 1,9 milliárd dollárra rúg. A tranzakciót mind a Seagate, mind a Maxtor igazgatótanácsa jóváhagyta, de a tényleges felvásárláshoz szükség lesz a versenyügyi hatóságok beleegyezésére is. A cégek várhatóan azzal fognak érvelni a hatóságok előtt az összeolvadás mellett, hogy az méretgazdaságossági okokból hasznos a vásárlóknak.

Az ügylet várhatóan a második negyedévre zárul le, a cég továbbra is Seagate néven működik majd tovább. A vállalatot a Seagate jelenlegi vezetői irányítják majd tovább, a Maxtor elnök-vezérigazgatója, C.S. Park pedig csatlakozik az igazgatótanácshoz. Az egyesüléstől éves szinten mintegy 300 millió dolláros megtakarítást vár a Seagate. A vállalat a Maxtor akvizíciója ellenére nem módosított 2006-os pénzügyi előrejelzésén.

Az első és a harmadik

A merevlemez-piacot ma elsősorban a szórakoztató szektor mozgatja, a legagyobb növekedést pedig a legkisebb, hordozható lejátszókba, kamerákba szánt meghajtók produkálják. A TrendFocus előrejelzése szerint 2005-ben a merevlemezek globális forgalma mintegy 24 százalékkal növekedik, a tavalyi 305 millió után idén mintegy 378 millió meghajtó talál majd gazdára. A miniatűr merevlemezek szegmensében az eladások növekedése meghaladhatja a 40 százalékot is.

Az iSuppli piackutató cég adatai szerint a merevlemez-piacot a Seagate vezeti, a vállalat részesedése mintegy 30 százalék volt a második negyedévben. A Maxtor ugyanebben az időben az eladások 13,5 százalékát adta, amivel a harmadik helyet szerezte meg a Western Digital (17,6%) mögött. Az első negyedévben a Maxtor még a második számú gyártó volt a rangsorban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.