:

Szerző: Ady Krisztián

2005. december 8. 13:02

Papírvékony, gyorsan újratölthető akkumulátort fejlesztett ki az NEC

Az NEC Corporation fejlesztései sikerrel kecsegtetnek: a japán vállalat egy olyan ultravékony és hajlékony, másodpercek alatt teljesen feltölthető akkumulátort mutatott be, mely leginkább egy papírlaphoz hasonlítható. Az intelligens kártyák és elektromos papírok számára fejlesztett prototípus alig 30 másodperc alatt újratölthető.

[HWSW] Az NEC Corporation fejlesztései sikerrel kecsegtetnek: a japán vállalat egy olyan ultravékony és hajlékony, másodpercek alatt teljesen feltölthető akkumulátort mutatott be, mely leginkább egy papírlaphoz hasonlítható. Az intelligens kártyák és elektromos papírok számára fejlesztett prototípus alig 30 másodperc alatt újratölthető.

Az új, úgynevezett ORB (organic radical battery) akkumulátor egy speciális, katódként alkalmazott polimeren alapul, melynek gélszerű állapota biztosítja az akkumulátor vékonyságát, hajlékonyságát és az elektronok gyors áramlását, azaz a gyors feltöltődést. Az új típusú akkumulátor emellett sokkal környezetbarátabb, mint a jelenlegi kadmium és ólomtartalmú változatok.

A mindössze 300 mikron vastagságú akkumulátor előnyösen használható smartkártyákban, illetve a jövőben megjelenő elektromos papírokban. Notebookunkat egyelőre nem hajthatjuk meg vele, hiszen a vékony akkumulátor csupán 1 mWh kapacitást tárolására képes négyzetcentiméterenként, ez a kapacitás azonban az NEC szerint elég arra, hogy egy rádiófrekvenciás azonosítólapka (RFID chip) néhány tízezer jelet továbbíthasson egyetlen feltöltéssel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.