:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 8. 09:01

A magyarok bizonytalanok a mobiltelefon-sugárzás káros hatásaival kapcsolatban

A magyar mobiltelefon-tulajdonosok bizonytalanok telefonjaik egészségkárosító hatásaival kapcsolatban -- derül ki a TNS Hungary kutatásából. A megkérdezettek többsége azonban annak ellenére engedélyezné a kiskorúak számára a készülékek használatát, hogy nincs meggyőződve a veszélytelenségükről.

[HWSW] A magyar mobiltelefon-tulajdonosok bizonytalanok telefonjaik egészségkárosító hatásaival kapcsolatban -- derül ki a TNS Hungary kutatásából. A megkérdezettek többsége azonban annak ellenére engedélyezné a kiskorúak számára a készülékek használatát, hogy nincs meggyőződve a veszélytelenségükről.

Vannak akik félnek, vannak akik nem

A TNS által megkérdezettek több mint 20 százaléka úgy véli, hogy a telefonok sugárzása súlyos egészségkárosító hatással bír, ám körülbelül azonos mértékben vannak azok is, akik nem tartják veszélyforrásnak a készülékeket. Az adatokból az is kiderül, hogy a a 18-29 éves korosztály bízik leginkább abban, hogy jelenleg egyáltalán semmiféle egészségügyi következménye nincsen annak, ha valaki sokat mobilozik. A 60 év fölöttiek aggódnak a legjobban az egészségükért, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint ez a korosztály használja a legkevésbé a mobiltelefont.

Annak ellenére, hogy a kutatásból kiderült, a magyar telefontulajdonosok nem biztosak abban, hogy készülékeik milyen veszélyforrást jelenthetnek, 60 százalékuk egyetért azzal, hogy kiskorúak használhassanak mobiltelefont. A megkérdezettek fele ugyanakkor hozzátette, hogy az ideális eset az lenne, ha a gyerekek csak szülői beleegyezéssel mobilozhatnának.

Az utóbbi években egyre inkább elterjedt az nézet, hogy a mobiltelefonok sugárzása súlyosan károsíthatja az élő szervezetet. Bár a legelső mobiltelefonok már hazánkban is elérhetőek voltak 15 évvel ezelőtt, a rádiósugárzás okozta veszélyekkel kapcsolatban a mai napig nincsen egyetértés a tudományos világban, melynek legfőbb oka, hogy nem áll elegendő adat rendelkezésre, hogy kétséget kizáró konklúzióra juthassunk.

A tudósok sem tudják eldönteni

A legújabb kutatási eredmények szerint a mobiltelefonok használata egyelőre nincs kimutatható hatással a hallásszervi idegrendszert támadó daganatok kialakulására. Az Institute of Cancer Research által publikált kutatás alapján sem a mobilhasználat ideje, annak gyakorisága, a beszélgetések hossza, a készülékek típusa vagy működési elve (analóg vagy digitális) nem hozható összefüggésbe a betegség kialakulásával, amely a fület az aggyal összekötő idegpályákat érinti. Ez a rész rendkívül közel kerül a mobiltelefonhoz, mikor beszélgetéskor a fülünkhöz emeljük azt.

Egy korábbi, az Unió által finanszírozott tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a mobilok gerjesztette sugárzásnak kitett sejtekben jelentősen megnövekedett a DNS-lánc töréseinek száma, ami végső soron mutációhoz vezethet. Más kutatások rámutattak, a mobiltelefon intenzív használata megemelheti a hőmérsékletet a fejnek készülék felőli oldalán, ami fejfájást is okozhat.

Tavaly októberben a svéd Karolinska Institutet hozott nyilvánosságra olyan kutatási eredményeket, amelyek szerint a mobiltelefonok használata növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét. A tudósok azt találták, hogy ha valaki 10 évig rendszeresen használ mobiltelefont, nagyobb eséllyel kap a hallószerveket megtámadó nem rákos jellegű tumort.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.