:

Szerző: Ady Krisztián

2005. december 7. 10:56

A Vodafone ügyfelei nem érzik majd az áfa-csökkentés hatását

Áfacsökkentéssel kapcsolatos megállapodást írt alá Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hét kereskedelmi és fogyasztóvédelmi szervezet elnökével, valamint Mesterházy Attilával, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkárával -- olvashatjuk a mai lapokban. A kormány feltétlenül el szeretné érni, hogy érvényesüljenek az adócsökkentés hatásai, azaz január elsejétől valóban mérséklődjenek az árak.

[HWSW] Áfacsökkentéssel kapcsolatos megállapodást írt alá Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hét kereskedelmi és fogyasztóvédelmi szervezet elnökével, valamint Mesterházy Attilával, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkárával -- olvashatjuk a mai lapokban. A kormány feltétlenül el szeretné érni, hogy érvényesüljenek az adócsökkentés hatásai, azaz január elsejétõl valóban mérséklődjenek az árak.

A Pannon nem nyeli le

A Pannon GSM elsőként a hazai mobilszolgáltatók közül már múlt hét végén bejelentette, hogy az általános forgalmi adó csökkentése hatására -- az áfa mértéke január elsejétől 25 százalékról 20 százalékra csökken -- csökkennek a díjcsomagok és szolgáltatások árai. A mobilszolgáltatónál minden számlás és kártyás előfizetés bruttó havidíja csökken, s az áfa-csökkenésnek megfelelően kerekítve olcsóbbak lesznek a percdíjak, rövid szöveges üzenetek, és az MMS-ek is.

Így például egy djuice számlás csomag havidíja bruttó 3600 forintról 3450 forintra, a csomag csúcsidejű percdíja bruttó 49 forintról 47 forintra csökken, míg egy SMS ára ebben csomagban bruttó 25 forint helyett januártól csak 24 forint lesz.

"A magyar mobilpiacon rendkívül kiélezett a verseny, s az elmúlt évek jelentős árcsökkenéseket hoztak. A Pannon GSM ugyanakkor továbbra is arra törekszik, hogy szolgáltatásait az ügyfeleknek legmegfelelőbb feltételekkel kínálja, az pedig egyértelmű, hogy számukra rendkívül fontos szempont a kedvező ár. Éppen ezért örülünk annak, hogy a jogszabályi keretek változása lehetővé tette a bruttó díjtételek mérséklését" -- nyilatkozta Somlyai Dóra, a Pannon GSM kommunikációs igazgatója.

A T-Mobile-nál is csökkennek az árak

A T-Mobile tájékoztatása szerint az előfizetéssel rendelkező T-Mobile-osok számára a választható díjcsomagokban -- a februárban lezárásra kerülő M csomagok kivételével -- a havi-, perc-, SMS-, MMS-, internet- és WAP-szolgáltatások bruttó díjai szinte minden esetben csökkennek.

A Domino kártyások számára a bruttó díjak változatlansága áremelést jelentene, azonban a szolgáltató a minden feltöltési címletre bevezetésre kerülő 4 százalékos bónusszal kompenzálja ezt az emelést. Januártól a Dominósok a kártya egyenlegének feltöltésekor a kifizetett összegnél többet mobilozhatnak majd. Ez azt jelenti, hogy például 2500 forint feltöltésénél 2600, 5000 forintosnál pedig 5200 forint, azaz mindig 4 százalékkal több kerül az egyenlegünkre.

A Vodafone lenyeli

Lapunk megkeresésére a Vodafone elárulta, hogy január elsejétől, 1999-es piacra lépése óta először "inflációs korrekciót" hajt végre, illetve ha pontosabban akarunk fogalmazni, a kormány szándékaival ellentétben árat emel. A szolgáltató tájékoztatása szerint az áremelés mértéke szolgáltatásonként és díjcsomagonként változó, de egyetlen esetben sem haladja majd meg a 4 százalékot, azaz körülbelül annyi lesz, mint a jövő évi hivatalos inflációs előrejelzés (3,6 százalék).

A Vodafone állítása szerint egyes díjak és szolgáltatások bruttó ára az alacsonyabb áremelés és a kerekítések hatására mégis csökkenhetnek. A maximális 4 százalékos díjemelés esetét számolva az adott szolgáltatás bruttó ára nem változik, azaz az áfa-csökkentésből adódó többletbevétel a szolgáltatónál marad. A Business és Business Volumen üzleti csomagok tulajdonosai jól járnak, mivel kevesebbet fizetnek jövőre, a nettó árak ezeknél a csomagoknál nem változnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.