Szerző: Ady Krisztián

2005. november 24. 14:10

Egy lépéssel közelebb a digitális televíziózás hazai bevezetéséhez

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium elkészítette az Elektronikus hírközlésről szóló 2003 évi C. törvény digitális műsorterjesztéssel összefüggő módosításáról és a digitális átállás átmeneti szabályozásáról szóló törvény szakmai, valamint közigazgatási egyeztetésre összeállított tervezetét.

[HWSW] Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium elkészítette az Elektronikus hírközlésről szóló 2003 évi C. törvény digitális műsorterjesztéssel összefüggő módosításáról és a digitális átállás átmeneti szabályozásáról szóló törvény szakmai, valamint közigazgatási egyeztetésre összeállított tervezetét.

Az Európai Unió irányelvei szerint hazánk legkésőbb -- vagy éppen legkorábban -- 2012-re áttér a digitális földfelszíni műsorterjesztésre. A jelenleg hatályos törvényi keretek nem teszik lehetővé, hogy a Magyar Köztársaság minden tekintetben eleget tegyen ennek e kihívásnak. A média és a távközlés közötti határvonalak egyre inkább elmosódnak, átértékelődnek.

Fél éven belül frekvenciatervek

A hagyományos médiaszerkezetet alapul vevő és csupán az analóg rendszerű információtovábbítást értelmező szabályozás a technológiai fejlődés következtében elavult. Ennek orvoslására az IHM az információs társadalom elektronikus hírközlési infrastruktúrájának fejlesztését, és az ezzel összefüggő szolgáltatások, valamint az új technológiák elterjedését segítő, átlátható, a versenyt támogató szabályozást dolgozott ki.

A törvény célja egy olyan platform- és technológiasemleges szabályozási háttér megteremtése, amely hozzájárul a verseny élénkítéséhez, a fogyasztók választási lehetőségeinek bővítéséhez, javuló minőségű és magas hozzáadott értékű audiovizuális szolgáltatások kifejlesztéséhez, valamint a hálózati kapacitások hatékonyabb kihasználásához, különös tekintettel a nemzeti frekvenciakészletre.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság a jelenlegi tervek szerint 2006. április 30-ig kidolgozza a digitális földfelszíni műsorterjesztéshez szükséges hosszú távú frekvenciaterveket, amelynek birtokában a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) soron következő, 2006. májusi ülésén hatékonyan képviselhetjük érdekeinket a frekvenciák elosztása terén. A törvény jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a digitális műsorszóró frekvenciák elosztása során hazánk megfelelő pozíciót képviselhessen.

Jóideje tesztüzem

A digitális földfelszíni műsorterjesztés itthon sem ismeretlen fogalom, az Antenna Hungária Rt. évek óta folytatja kísérleteit hazánkban. A cég egy évvel ezelőtt, októberben indította el hivatalosan is három közszolgálati adót tartalmazó kísérleti csomagját, melyet Budapesten és a kabhegyi adótorony környékén lakók foghatnak be set-top boxok, vagy megfelelő televíziókészülékek segítségével. Az Antenna Hungária már akkor, 2004 telén sürgette a vonatkozó törvények módosítását a mielőbbi bevezethetőség, indulás érdekében.


A DVB-T digitális földfelszíni műsorszórás jelenlegi lefedettsége

A törvény a szakmai és közigazgatási egyeztetést követően várhatóan még ebben a kormányzati ciklusban a Magyar Köztársaság Országgyűlése elé kerülhet. A törvénytervezet szövege megtalálható az IHM honlapján.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.