Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 23. 13:27

Új mobiltelefon-eladási rekord született

A Gartner elemzőcég adatai szerint a harmadik negyedévben világszerte 205,4 millió mobiltelefon talált gazdára, ez új rekordnak számít. A megelőző év azonos időszakához képest az eladások 22 százalékkal emelkedtek -- derül ki a Gartner adataiból. A piackutató cég megemelte éves forgalmi előrejelzését és immár 810 millió készülék eladására számít.

[HWSW] A Gartner elemzőcég adatai szerint a harmadik negyedévben világszerte 205,4 millió mobiltelefon talált gazdára, ez új rekordnak számít. A megelőző év azonos időszakához képest az eladások 22 százalékkal emelkedtek -- derül ki a Gartner adataiból. A piackutató cég megemelte éves forgalmi előrejelzését és immár 810 millió készülék eladására számít.

A Nokia megerősítette piacvezető pozícióját, a finn vállalat az összes eladások 32,6 százalékát adta. A piacvezető gyártó 66,9 millió készüléket értékesített a harmadik negyedévben, 28 százalékkal többet mint egy évvel korábban. A legnagyobb sikert ugyanakkor a Motorola könyvelhette el, a RAZR mindent elsörő népszerűségének köszönhetően a cég 18,7 százalékra tornázta fel piaci részesedését, az eladott mobilok száma pedig elképesztő ütemben, 70 százalékkal ugrott meg. A Motorola által eladott telefonok közül minden harmadik RAZR V3 volt. Emlékezetes, hogy a cég a napokban mutatta be a RAZR új verzióit, amelyek várhatóan tovább növelik a valóságos ikonná vált mobiltelefon népszerűségét.

A harmadik helyezett Samsung már harmadik negyedéve csökkenő befolyással kell szembenézzen, a koreai vállalat ugyan 11 százalékkal több telefont adott el mint a tavalyi harmadik negyedévben, de a növekedés üteme alulmúlta a piaci növekedést. A Samsungnak meg kellett elégednie az eladások 12,5 százalékával, noha egy évvel korábban még a Motorolát is megelőzte a piaci rangsorban.

Rendkívül jól szerepelt még a Sony Ericsson, amelynek piaci részesedése elérte a 6,7 százalékot, miközben az eladott készülékek száma 28 százalékkal nőtt. A Gartner elemzése szerint a vállalatnak a K750 és a W800 készülékek voltak a legnagyobb sikerei, azonban a cég alábecsülte a várható keresletet, így a kereslet felülmúlta a kínálatot. Az ötödik legnagyobb gyártó, az LG szorosan követte a Sony Ericssont, részedése 6,5 százalékot tett ki.

A mobiltelefonok továbbra is Európában produkálták az egyik legnagyobb forgalmat, Nyugat-Európában 40 millió, míg Kelet-Közép Európában és Afrikában 39 millió készülék talált gazdára. A növekedésben Oroszország, Ukrajna, Lengyelország és Törökország jártak az élen. Észak-Amerikában 36 millió, Dél-Amerikában pedig 26 millió mobiltelefont adtak el a gyártók. Természetesen a legtöbb készülék most is Ázsiában talált gazdára, az indiai és kínai piacon tapasztalható növekedésnek köszönhetően az eladások felülmúlták az 52 millió darabot is. Japánban a harmadik negyedév során 11,3 millió készülék talált gazdára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról