Szerző: Ady Krisztián

2005. november 10. 10:32

Az IBM szerint fillérekből megoldható a háromdimenziós képakotás a jelenlegi televíziókban

[News.com] A Flat Information Displays (FID) konferencián bizonyította be az IBM, hogy olcsóbban is megépíthetők a nagyképernyős, háromdimenziós képek alkotására alkalmas televíziók. A vállalat demonstrációja során azt bizonyította, hogy a mai háttérprojekciós televíziókkal, illetve házimozi projektorokkal is létre lehet hozni háromdimenziós képet, szinte minimális befektetéssel.

[News.com] A Flat Information Displays (FID) konferencián bizonyította be az IBM, hogy olcsóbban is megépíthetők a nagyképernyős, háromdimenziós képek alkotására alkalmas televíziók. A vállalat demonstrációja során azt bizonyította, hogy a mai háttérprojekciós televíziókkal, illetve házimozi projektorokkal is létre lehet hozni háromdimenziós képet, szinte minimális befektetéssel.

Az IBM szerint a mai, mikrotükrös (DLP) projektoros televíziókat kevesebb mint 20 dollárból el lehet látni a megfelelő technológiával. A vállalat egy DLP-rendszerű, 50 hüvelykes, azaz 127 centiméteres képátlóval rendelkező Texas Instruments háttérprojekciós televíziót alakított át saját hardveres és szoftveres megoldásaival, mely így képes volt a háromdimenziós anyagok fogadására és megjelenítésére. Az elektronika a kapott háromdimenziós anyagot két külön képpé alakította a bal és jobb szem számára.

Szemüveg kell

A televízión megjelenített két képből egy passzív, a háromdimenziós mozikból ismert polarizált szemüveg készít három dimenziós képet. Minden egyes nézőnek viselnie kell ezt a speciális szemüveget, melynek két lencséje 90 fokkal elforgatva polarizált, így mindig csak az adott szem számára látható képet engedi át. A mozikban ezt két vetítő segítségével oldják meg, melyek elé annak megfelelően polarizáló szűrőt tesznek, hogy a bal vagy a jobb szem számára alkotott képet vetíti ki.

Az IBM-nek sikerült megoldania úgy a képek megjelenítését, hogy a DLP-rendszerű projektor nagyon gyorsan, egymást követően képes a két képet polarizáltan kivetíteni a felületre, így egy teljes készüléket meg lehet spórolni a konfigurációból, s egyben a technológia beépíthető lett az otthoni televíziókészülékekbe is.

"Már két éve a tervezőasztalon volt, s most érkezett el a proof-of-concept, azaz megvalósíthatósági tanulmány stádiumba. Azért vagyunk itt, hogy gyártópartnert keressünk a technológia kereskedelmi bevezetéséhez" -- mondta Jim Santoro, az IBM New York-i irodájának technológiai licencelésért felelős vezetője. Santoro nem árult el többet az IBM által fejlesztett technológiáról, csupán annyit közölt, hogy a szoftver kompatibilis a játékokban alkalmazott OpenGL és Direct3D megjelenítési technológiákkal is.


A hagymományos megoldás két projektorra épül, az IBM-nek elég egy

Olcsó

A jelenlegi projektorokba (nem televíziókba) kicsit több mint 1000 dollárból építhető be a konvertáláshoz szükséges elektronika, tette hozzá Santoro. Ez az összeg magasnak tűnik, azonban még így is jóval alacsonyabb a jelenlegi megoldásoknál, melyek legolcsóbbika 1900 dollártól indul. Az IBM hardvere teljesen kompatibilis a jelenlegi VESA-szabványú sztereó illesztőfelületekkel.

A hagyományos megoldásoknál két projektorra volt szükség, azonban az új generációs DLP-s projektorok már olyan gyors megjelenítési sebességgel rendelkeznek, hogy egyetlen készülékben is kivitelezhető a két szem számára különválasztott kép folyamatos vetítése. A "Chicken Little" demonstrációs film során tapasztalt, nem kevesebb mint 144 kép/másodperces megjelenítési érték már bőven megfelel a háromdimenziós képalkotásra, a kép nem vibrál, nem fárasztja a szemet. A technológia iránt főként a sporteseményeket sugárzó csatornák mutatnak nagy érdeklődést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról