:

Szerző: Ady Krisztián

2005. október 28. 10:17

Itthon is megkezdődtek a HSDPA tesztek a T-Mobile 3G hálózatán

Itthon is elérhetővé válhat hamarosan a villámgyors HSDPA mobil internet. A T-Mobile Magyarország Rt. bejelentette, hogy megkezdi az eddig kiépített harmadik generációs hálózaton a technológia tesztelését. A jelenlegi 384 kbit/s-os letöltési sebességet a HSDPA technológia megduplázza-háromszorozza, akár több mint 1 megabit/s-os letöltési sebesség is elérhető a technológiát támogató mobiltelefonok, kártyamodemek segítségével.

[HWSW] Itthon is elérhetővé válhat hamarosan a villámgyors HSDPA mobil internet. A T-Mobile Magyarország Rt. bejelentette, hogy megkezdi az eddig kiépített harmadik generációs hálózaton a technológia tesztelését. A jelenlegi 384 kbit/s-os letöltési sebességet a HSDPA technológia megduplázza-háromszorozza, akár több mint 1 megabit/s-os letöltési sebesség is elérhető a technológiát támogató mobiltelefonok, kártyamodemek segítségével.

A T-Mobile szakemberei a jelenleg már kiépült, Budapest jelentős részét lefedő 3G-hálózat egy részére telepítve készítik elő az új technológia bevezetését. A sebességet lépcsőzetesen növelve a későbbiekben akár 10 megabit/s-os letöltési sebességet is elérhetnek majd a mobil felhasználók. A jelenlegi tervek szerint Ausztriában 2007-től egy második lépcsőben a jelenlegi 1,8 mbit/s-os csúcsról 3,6 megabit/s-ra növeli a letöltési sebességet kereskedelmi hálózatán a T-Mobile.

A HSDPA (high-speed downlink packet access) a WCDMA, a mobilkommunikáció harmadik generációjának némileg továbbfejlesztett változata. A HSDPA valódi alternatívát nyújthat a vonalas, fix bekötésű interneteléréssel szemben. A mobilelőfizetők HSDPA modemek vagy mobilkészülékek segítségével egyszerűen elérhetik a vállalati hálózatokat, nagy e-maileket és adatállományokat küldhetnek és fogadhatnak. A gyors adatátvitelt biztosító technológiával egy átlagos zeneszám letöltési ideje már kezdetben mindössze 10-20 másodpercre csökkenhet.

Az eszközök még hiányoznak

Bár a készülékgyártók már a tavaszi, hannoveri CeBIT-en is bemutatták HSDPA adatátvitelre képes készülékeik és adatkártyáik prototípusait (többek között az LG, Samsung mobiltelefonokat és a Siemens és Option adatkártyákat lehet kiemelni a kínálatból), a kereskedelmi forgalomban legkorábban novembertől lesznek kaphatók HSDPA-képes adatkártyák. A T-Mobile itthon is saját márkájú adatkártyával fogja tesztelni a hálózatot, valószínűleg ugyanazzal a típussal, melyet a T-Mobile Ausztriában novembertől bocsát ügyfelei rendelkezésére.


Működő HSDPA rendszer a CeBIT-en

2006 elejétől a teljes hálózaton

A sikeres tesztek és a megfelelő eszközök piacra kerülése esetén a T-Mobile Magyarország már 2006. első felében megkezdi a kiépítést teljes harmadik generációs hálózatán.

A T-Mobile már korábban is tesztelte már a HSPDA mobil adatátvitelt, mint arról nemrég mi is beszámoltunk, egy Berlinben lefolytatott kísérleti pilot projektben mutatták be az első, éles környezetben megvalósított HSDPA alapú adatkapcsolatot. A személygépkocsiban utazó, noteszgéppel és HSDPA adatávitelre képes adatkártyákkal rendelkező utasok menet közben például közlekedési információkat tölthettek le az internetről vagy videókat nézhettek. A teszt során a bázisállomás és az adatkártya közötti mobil adatátvitel sebessége elérte az 1,8 megabit/s-os értéket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.