Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 27. 14:24

Európának több hálózati szakemberre lesz szüksége

A Cisco Systems megbízásából készített IDC-tanulmány szerint 2008-ra a hálózati technológiával foglalkozó szakemberekből Európa-szerte közel félmilliós hiány várható, vagyis az ilyen állások több mint 15 százaléka lesz betöltetlen. A felmérés azt találta, hogy a munkaerőhiány mindenekelőtt a kelet-európai országokat, azok közül is elsősorban a nem EU-tagállamokat fogja súlyosan érinteni.

[HWSW] A Cisco Systems megbízásából készített IDC-tanulmány szerint 2008-ra a hálózati technológiával foglalkozó szakemberekből Európa-szerte közel félmilliós hiány várható, vagyis az ilyen állások több mint 15 százaléka lesz betöltetlen. A felmérés azt találta, hogy a munkaerőhiány mindenekelőtt a kelet-európai országokat, azok közül is elsősorban a nem EU-tagállamokat fogja súlyosan érinteni.

Azok az országok sem lehetnek túlzottan derűlátóak, ahol az elemzés 2008-ra csupán kis arányú szakemberhiányt helyezett kilátásba, hiszen ez a mutató sok esetben igen nagy számokat takar. Az Egyesült Királyság 2008-ban várhatóan 9,3 százalékos hiánnyal fog küszködni, ami a felmérésben érintett országok közül a legalacsonyabb arányt képviseli. Ez a mutató a szükségesnél körülbelül 40 ezer szakemberrel jelent kevesebbet, miközben Ukrajna esetében a 33,5 százalékos eltérés ténylegesen 28 ezer főt rejt.

A szakemberhiány hátterében a fejlett technológiák rohamos európai elterjedése mellett többek között az e-üzleti vállalakozások gyors térhódítása, valamint az Európa-szerte tapasztalható elégtelen képzési programok állnak. A megkérdezett szervezetek harmada felvételiztetett jelentkezőket az elmúlt egy év során, és közel felük úgy nyilatkozott, hogy nehéz volt megfelelő szakismeretekkel rendelkező jelöltet találni.

A szűkös szakemberkínálat amellett, hogy megnehezíti a fejlett technológiák elterjedését, a vállalatok közötti versenyt és a gazdasági növekedést is hátráltatja. A hiány jelentőségét jól példázza, hogy az IDC által megkérdezett szervezetek 60 százaléka üzleti folyamatai mellett a vevőkkel, partnerekkel, illetve beszállítókkal folytatott kommunikáció során is a hálózataira támaszkodik. A felmérésében részt vevő cégek négyötöde úgy látja, hogy a hálózatok fontossága a jövőben még tovább fokozódik.

A fejlett technológiák terén tapasztalható kereslet-kínálat elemzésén túl a tanulmány az általános hálózati ismeretekkel és képesítéssel kapcsolatos jövőbeli igényeket is megvizsgálta. Az eredmények azt mutatják, hogy egyre növekedni fog a biztonsággal, a vezeték nélküli technológiákkal és az IP-telefóniával kapcsolatos ismeretek iránti igény.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról